Ga naar Content

Hoe de Urbanuskerk in Amstelveen 4 jaar na verwoestende brand de deuren weer opende

De vier jaar geleden door brand zwaarbeschadigde Urbanuskerk in Amstelveen is opnieuw in gebruik. "Een ding was zeker, de kerk moest blijven voortbestaan", klinkt bij de kerk, die vandaag officieel opnieuw werd ingewijd.

Foto: Laurens Niezen / NH Nieuws

Ruim vier jaar geleden vond een verwoestende brand plaats in de Urbanuskerk in Amstelveen. De katholieke kerk moest bijna volledig worden herbouwd. Alleen het geraamte stond nog overeind. 

Herinwijding

December vorig jaar vond al een kerstmis plaats. In de maanden die daarop volgden, werd de kerk beetje bij beetje benut. Maar de officiële ingebruikname kan pas plaatsvinden wanneer de kerk is ingewijd door de pastoor en/of bisschop. 
 
De heropbouw kon alleen doorgaan met voldoende financiële steun. Die kwam er - tot vreugde van veel kerkgangers - al snel. Door middel van veel initiatieven en inzamelingsacties de afgelopen jaren is de kerk gerestaureerd. Vrijwilligers, de pastoor en bezoekers: de kerk trok vandaag veel bekijks. Dat was niet voor niets, want vandaag vond de herinwijding plaats. NH nam een kijkje.

NH maakte de podcastserie Brand in de Urbanus, over de hevige brand op 15 september 2018 en de nasleep ervan. Verslaggever Celine Sulsters neemt je onder andere mee naar de dag van de brand en spreekt met betrokkenen, zoals pastoor Eugène Jongerden en de officier van dienst bij de brandweer, Rik Jonkman.