Start van hoofdcontent

VELSEN-NOORD

nl

Rechter verwerpt bezwaren ondernemers Velsen, eerste asielzoekers komen einde middag

26 september 2022, 15.02 uur · Aangepast 26 september 2022, 17.13 uur · Door Thomas Jak

Vanaf nu kunnen er écht asielzoekers naar Velsen-Noord komen. Dat heeft de rechter zojuist geoordeeld. Het belang van de noodopvang van asielzoekers weegt volgens de uitspraak zwaarder dan dat van de ondernemers, die het terrein te onveilig vinden voor bewoning. Maar dat de opvang er is gekomen zonder de juiste omgevingsvergunning, verdient volgens de rechtbank 'niet de schoonheidsprijs'. De eerste tijdelijk bewoners worden vanmiddag al verwacht.

Het COA verwachtte vorige week al vandaag de eerste bewoners van de SIlja Europa te kunnen begroeten, maar moest vanmorgen en vanmiddag toch nog even wachten op groen licht van de rechter

Die boog zich over de vraag: mag de gemeente voor de noodopvang van duizend asielzoekers afwijken van het bestemmingsplan van het industrieterrein bij de VOB-kade in Velsen-Noord? Ja, is het antwoord.

Het COA laat er na de uitspraak geen gras over groeien: zo rond vijf uur/half zes zouden de eerste mensen al aankomen, zegt een woordvoerder.

Vorige week nam de gemeente een zogenaamd gedoogbesluit, waarmee de noodopvang van asielzoekers en de benodigde bouwwerkzaamheden aan de kade tot 1 maart mogelijk zouden worden. Maar ondernemers aan de kade denken daar anders over: zij voorzien dat de bedrijfsveiligheid op het terrein én de veiligheid van de nieuwe bewoners in gevaar gaan komen.

Tik op de vingers

De rechtbank is het niet met de ondernemers eens. Dat het cruiseschip bij een bedrijf ligt met gevaarlijke activiteiten is 'onvoldoende onderbouwd', is het oordeel. Bovendien doet de gemeente volgens de rechter 'met het plaatsen van hekken en andere maatregelen' genoeg om het terrein veilig te maken en eventuele overlast van de nieuwe bewoners te beperken.

Ook kunnen de bedrijven naast het cruiseschip gewoon door blijven werken, denkt de rechter: "Hoewel de manoeuvreerruimte van een bedrijf wordt beperkt, is niet gebleken dat het bedrijf zijn bedrijfsactiviteiten helemaal niet meer kan uitvoeren." 

De gemeente Velsen en COA krijgen wel een kleine tik op de vingers van de rechter: de juiste volgordelijkheid der dingen was geweest: eerst de omgevingsvergunning en daarna pas het schip, in plaats van andersom, geeft de rechter te kennen.

Niet in beroep

Ondernemer Gerrit de Vries, die de zaak namens de ondernemers aanspande, heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat de asielzoekers zulen komen. "We kunnen niet in beroep tegen deze uitspraak. Er loopt nog wel een ander bezwaarschrift bij de gemeente, maar ik verwacht niet dat dat nog iets uithaalt na deze uitspraak."

Burgemeester Frank Dales laat op Twitter weten blij te zijn met de uitspraak van de rechter. Het COA en de gemeente Velsen kunnen vandaag eindelijk echt beginnen met de noodopvang van asielzoekers in Velsen-Noord, na een verre van vlekkeloze voorbereiding.

Bericht gaat verder.

Sinds het begin stuit het plan van een opvangschip voor ruim duizend asielzoekers in Velsen-Noord op weerstand in het dorp. In aanloop naar een informatieavond in juni was er bijvoorbeeld een protestmars.

Ook liep de organisatie bepaald niet op rolletjes. Een schip dat zou komen, bleek naar Schotland te gaan voor vluchtelingenopvang, en niet naar Nederland. Daarna bleek er meer werk nodig dan verwacht om de beoogde aanlegplek, de VOB-kade, in gereedheid te brengen voor de komst van het schip.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]