Start van hoofdcontent

IJmond

nl
V

Grote groep Velsenaren protesteert tegen komst vluchtelingenboot, veel emotie bij bewoners

27 juni 2022, 18.15 uur · Aangepast 27 juni 2022, 23.11 uur · Door Redactie

Met een protestmars zijn bewoners van Velsen-Noord vanavond in het geweer gekomen tegen de komst van een groot cruiseschip in het dorp voor zeker duizend vluchtelingen. Dat is een te groot aantal voor een dorp van vijfduizend inwoners, vinden veel Velsen-Noorders. Er liepen tientallen mensen mee in een protestmars. De burgemeester gaat op dit moment het gesprek aan met de inwoners in de loods.

Protest in Velsen tegen vlluchtelingenboot - NH Nieuws

Dat er 'heel veel' interesse was voor de protestmars deze avond, was duidelijk. Ongeveer 50 tot 60 mensen liepen in het begin mee, maar al snel werden dat er meer. Bij het eindpunt, de loods, waar de inspraakavond werd gehouden, stonden uiteindelijk wel meer dan 200 man. 

Er werd in totaal een kilometer afgelegd en bij aankomst op de eindlocatie, klonk het volkslied van Velsen-Noord, dat uit volle borst door de inwoners werd meegezongen. 

Reacties

Volgens NH Nieuws-verslaggevers ter plaatse werden er ook spandoeken gedragen. "Er zijn spandoeken van FvD te zien en ook is er veel politie aanwezig."

Tijdens de mars deelden meerdere inwoners hun visie tegen de komst van de vluchtelingen. "Het gevoel dat Velsen-Noord er nog steeds niets voor terugkrijgt."

Na het zingen van het Velsen-Noord-lied werden medewerkers van de gemeente en politici nog flink toegesproken. "Jullie komen wel naar buiten, maar gaan de confrontatie niet aan", klonk een schreeuwende vrouw, vlak voordat de livestream werd beëindigd. 

Wijkplatformen

Het protest is één van de laatste wapenfeiten van Wijkplatform Velsen-Noord. Velsen heeft verschillende van die wijkplatformen die als brug dienen tussen de burgers van de verschillende dorpen en steden, en de gemeente. Na deze beslissing voelt het zich niet serieus genomen en zegt het op zijn website zichzelf te gaan opheffen.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]