Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Opvangschip Victoria I zelfs voor max 1200 vluchtelingen, maar 'er is nog niets getekend'

24 juni 2022, 07.00 uur · Aangepast 27 juni 2022, 11.18 uur · Door Thomas Jak

Het lijkt onwaarschijnlijk dat burgemeester Frank Dales zijn beslissing om duizend vluchtelingen in Velsen-Noord op te nemen terugdraait, maar hij zei gisteravond: "Er is nog niets getekend". Tijdens dezelfde raadssessie werd ook duidelijk dat er bij nood zelfs tijdelijk 1.200 mensen aan boord kunnen zijn, en zei Dales dat het zou gaan om cruiseschip Victoria I. Tallink Grupp, de eigenaar van het schip, zegt echter nog van niets te weten.

Victoria I - Foto: Tallink Grupp

Zorgen om het cruiseschip zijn er genoeg in Velsen-Noord, zoveel werd eens te meer duidelijk tijdens de raadsessie van gisteravond, die pas middernacht eindigde. 'Waarom hier', 'waarom zoveel', 'is het veilig', 'hoe gaat het met electriciteit', 'wat krijgt Velsen-Noord er voor terug' en ook: is zes maanden écht zes maanden?

Het zijn meer vragen dan Dales op dit moment kan beantwoorden, hoewel hij vol vertrouwen zegt te denken dat hij 'Velsen meekrijgt als zij het hele verhaal horen.' Daar raakt hij misschien wel de kern van het probleem: het 'hele verhaal' bestaat nog niet, er is nog veel onduidelijk.

In de gemeenteraad kan Dales best rekenen op begrip, sympathie en soms zelfs voorzichtige steun voor het idealistische plan om zeker duizend vluchtelingen op te vangen. Maar de inwoners van Velsen-Noord voor zich winnen zal nog een hele kluif zijn voor de burgemeester. Ook hij lijkt de illusie niet te hebben dat hij zich populair maakt onder de ruim vijfduizend dorpelingen.

Geen meerderheid in de raad nodig

Maar de realiteit is ook, zo kwam gisteren naar voren in de raad, dat het college van B&W geen meerderheid in de raad nodig heeft om het schip te kunnen verwelkomen. Toch tekent Dales de deal pas volgende week definitief, na beraadslaging met de gemeenteraad en inwoners. Die kunnen op maandag over het schip en dinsdag over de opvanglocatie in Driehuis hun zegje doen.

Over die laatste opvanglocatie ging het veel minder in de raadssessie. In Driehuis is plaatsgemaakt voor 160 minderjarige asielzoekers die daar zeker vijf jaar zullen blijven 'om ze rust en ruimte te kunnen bieden'.

Wat weten we wel over het cruiseschip?

Dales én Milo Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) drukten de raad op het hart: het cruiseschip ligt er echt voor maximaal een half jaar. "Daarna is het een probleem van het Rijk en niet van de gemeente", zei Dales gisteren.

Dat zit zo: het Rijk is volgens Dales voor de komende zes maanden op zoek is naar vier grote, tijdelijke opvanglocaties: twee aan land en twee cruiseschepen, allemaal met capaciteit voor duizend vluchtelingen.

Schoenmaker zegde toe: "We vragen als COA wel eens om verlenging van een contract met een crisisopvangplaats, maar dat gaan we in Velsen niet doen."

Het komende half jaar wil de regering een wet invoeren die gemeenten verplicht vluchtelingen en statushouders op te vangen. Die verplichting bestaat nu nog niet. Na 180 dagen gaan de vluchtelingen van Velsen-Noord naar hun nieuwe opvangadres, elders in het land.

Per 1 juli zou er sowieso een opvangboot komen

Hoewel de raad er nauwelijks op reageerde, deed Dales ook uit de doeken dat er sowieso per 1 juli een opvangboot zou komen in Velsen, maar dan met een capaciteit van zo'n 150 vluchtelingen en in de 3e Rijksbinnenhaven. Nu het veel grotere cruiseschip komt, is dat van de baan. Die kleinere boot zou er dan zeker (veel) langer dan zes maanden komen te liggen, zei Dales na de vergadering tegen NH Nieuws.

Ook betaalt het Rijk alle extra kosten die Velsen maakt voor het schip, vaart de tweede pont nog een aantal jaar langer door tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid en schermde Dales gisteren met de toezegging van de landelijke politiek aan hem dat 'majeure Velsense projecten zoals het Pont-tot-park-plan' ook daar prioriteit zullen krijgen als tegenprestatie voor de tjidelijk vluchtelingenopvang. Hoeveel die toezegging precies waard is, is niet te zeggen.

Onduidelijkheden

Tegelijkertijd is er ook nog veel onduidelijk over het plan. Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat het schip gaat draaien op walstroom, belooft de burgemeester de mogelijkheid te onderzoeken. Anders zal de gemeente gaan voor de 'meest milieuvriendelijke optie', maar welke dat zal zijn, kan nog niet gezegd worden.

Er zijn nu één dokter en één tandarts in het dorp.

Bezorgde inwoner

Een bezorgde inwoner stipte nogmaals aan: en wat te denken van de medische zorg? "Er zijn nu één dokter en één tandarts in het dorp." Het COA beloofde te onderzoeken of de ziekenboeg aan boord gebruikt kan worden, maar ook dat zal nog moeten blijken. Ook over de samenstelling van de vluchtelingen kon het COA nog geen zinnig woord zeggen, behalve dat er wel 'gezinnen met kinderen' tussen zullen zitten.

Dales bevestigde gisteravond aan de raad dat het zou gaan om een schip genaamd Victoria I. De Estse rederij Tallink Grupp heeft een schip met die naam, dat voldoet aan de specificaties die de gemeente heeft genoemd. Het schip kan bijvoorbeeld 2.500 mensen herbergen, en is ook al sinds 22 april uit de vaart. Maar de Tallink Grupp ontkent via een woordvoerder 'een contract te hebben met de Nederlandse overheid' en dat Victoria I naar Velsen-Noord komt.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]