Ga naar Content

Gemeente Velsen wil zeecruiseschip met 1.000 vluchtelingen in Velsen-Noord

De gemeente Velsen wil in Velsen-Noord een zeecruiseschip plaatsen om onderdak te bieden aan ongeveer 1.000 vluchtelingen. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Het schip moet vanaf 1 augustus voor een half jaar beschikbaar zijn voor het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Dit is een schip van de Holland America Line ter illustratie. Het is nog niet bekend in welk schip de vluchtelingen zullen verblijven. - Foto: NH Nieuws

De beoogde locatie voor het schip is aan de VOB-kade bij bedrijventerrein Noordwijkermeer in Velsen-Noord. Het college gaat 23 juni nog met een deel van de raad in overleg, daarna neemt het college een besluit over het plan. 

Met de plaatsing van het mega-schip hoopt de gemeente 'een bijdrage leveren aan de oplossing'. "Er is een urgent en omvangrijk probleem rond de opvang van vluchtelingen in Nederland. De situatie in Ter Apel maakt dit elke dag duidelijk", schrijft de gemeente. "Niet alleen vanuit de vraag vanuit de rijksoverheid, ook vanuit ons hart."

Tekst loopt door onder het kaartje.

De inwoners van het dorp Velsen-Noord, dat zo'n 5.300 inwoners telt, zullen zeker wat gaan merken van de komst van de vluchtelingen. Volgens de gemeente is het de verwachting "dat de bewoners van het schip met name gebruik gaan maken van de voorzieningen in Velsen-Noord en in Beverwijk". 

Het gesprek met de omwonenden moet nog plaatsvinden. De gemeenteraad is vandaag ingelicht met een memo.

Tekst loopt door onder het kader.

Raadslid uit Velsen-Noord: "Wij gaan strijden"

Raadslid Leo Aardenburg uit Velsen-Noord van de lokale partij LGV is woedend op het besluit. "Dit drijft tegen alles in. Velsen-Noord is weer de klos. Waarom kan dit niet ergens anders?”

Sinds het nieuws naar buiten is gekomen, staat zijn telefoon roodgloeiend. “Ik ben al de hele middag aan de telefoon”, zegt hij. Niemand die hij spreekt heeft begrip voor het voorstel. “Wij gaan strijden”, waarschuwt Aardenburg. “Wij blijven vechten om elke stoeptegel die in de grond ligt.”

De Velsen-Noorder, die met ruim 600 voorkeursstemmen in de raad is gekozen, benadrukt dat het ‘niet gaat om de mensen, maar om de locatie’. “Wij zijn een achterstandswijk, en we zijn er nog trots op ook. Maar met dit soort dingen wordt het weer verder naar beneden getrapt. Het zit hier al overvol, dit kan er gewoon niet bij.”

Op 27 juni staat er een bewonersbijeenkomst gepland. De gemeente heeft een speciale website geopend met meer informatie, hier is ook een brief aan de omwonenden te vinden. 

Beveiliging 

Verantwoordelijk voor alle faciliteiten op het schip is het COA. Daarbij komt ook al het personeel en de beveiliging kijken. 

Naast het cruiseschip in Velsen-Noord moet er ook in Driehuis een kleinschalige opvanglocatie komen. Deze is voor minderjarige vluchtelingen. In dit geval gaat het om 60 tot 100 vluchtelingen. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]