Ga naar Content

Dales: "Tweede pont Velsen-Noord langer door in ruil voor opvang vluchtelingen"

"Wat gaan jullie voor Velsenaren doen, als wij in de gemeente duizend vluchtelingen gaan opvangen?" Dat vroeg burgemeester Frank Dales aan het Rijk, zei hij vanochtend tegen NH Radio. Het antwoord dat de inwoners van de gemeente tevreden moet stellen: de tweede pont bij Velsen-Noord blijft nog 'een aantal jaar' doorvaren. Het was eerder nog niet zeker dat die na 2023 in de vaart zou blijven.

Pont Velsen - Foto: Fred Segaar / NH Media

Burgemeester Dales is niet bang geweest de slepende gemeentekwestie op tafel te gooien in de onderhandelingen met het Rijk over de opvang van duizend statushouders op een cruiseschip aan de kade van Velsen-Noord.

Volgens veel Velsenaren is de 'extra' pont noodzakelijk, gezien het vele verkeer van onder andere werknemers van Tata Steel en scholieren tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. 

Op NH Radio vertelde Dales vanochtend: "Wij hebben gezegd: 'wij doen iets voor de vluchtelingen, kunnen jullie ook iets doen voor de Velsenaren?' Er zijn nu toezeggingen dat de tweede pont is Velsen-Noord structureel een aantal jaar doorgaat."

Tekst gaat door onder het volledige interview met Frank Dales over de opvang van duizend asielzoekers in de gemeente.

Hoeveel jaar de pont precies moet blijven varen door de toezeggingen, is nog niet duidelijk. Tot nu toe was het nog helemaal niet zeker of er na 2023 nog twee ponten in plaats van één zouden varen op de plek op de grens van IJmuiden.

De gemeente zei daar in maart over: "De wens en de inzet is om ook na 2023 twee elektrische ponten in de vaart te houden tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord. Daarvoor vinden samen met andere IJmondgemeenten gesprekken plaats met onder andere de provincie en de gemeente Amsterdam."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]