Ga naar Content

Tweede pont tussen IJmuiden en Velsen-Noord blijft nog zeker anderhalf jaar varen

De tweede pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, op de grens met IJmuiden, blijft nog tot zeker eind 2023 varen. Daarna is het de bedoeling dat die 'fossiele' veerboot vervangen wordt door een elektrische pont, maar of dat gebeurt is nog onzeker.

Pont bij IJmuiden - Foto: Thomas Jak / NH Nieuws

De tweede pont wordt tot deze maand nog gefinancierd door Rijkswaterstaat, omdat de sluisroute afgesloten is voor auto's. De extra dieselpont kan nu door een Rijkssubsidie van bijna een half miljoen euro nog langer blijven varen, tot zeker eind 2023.

De tweede pont vaart weer sinds 2015, maar de ruim negentig jaar oude bootjes werden af en toe voor reparaties tijdelijk uit de vaart gehaald, tot ergernis van Velsense forenzen.

Vorig jaar zei Cor Oudendijk, voorzitter van het IJmuider Zee- en Havenmuseum tegen NH Nieuws: "Doordat de sluisroute dicht was, was de druk op de pont groot. Als de pont dan uitvalt, merk je hoe kwetsbaar je bent. Dan kunnen mensen die hier wonen en bij Tata Steel werken opeens een stuk moeilijker op hun werk komen."

Ook na 2023

Het is de bedoeling dat het tweede vaartuig dan, net als de eerste onlangs, vervangen wordt door een elektrisch exemplaar en blijft doorvaren. Maar helemaal zeker is dat nog niet. 

Een zegsvrouw van de gemeente: "De wens en de inzet is om ook na 2023 twee elektrische ponten in de vaart te houden tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord. Daarvoor vinden samen met andere IJmondgemeenten gesprekken plaats met onder andere de provincie en de gemeente Amsterdam."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]