Ga naar Content

Niet meer welkom: ondernemer Melanie (28) weggejaagd uit loods bij vluchtelingencruiseschip

Nu het cruiseschip met duizend vluchtelingen aan de VOB-kade in Velsen-Noord komt te liggen, moet ondernemer Melanie Maria Fokkens (28) er weg. Dat kreeg zij afgelopen week te horen. Niet netjes per brief, maar met dreigende woorden en Whatsapp-berichten, die NH Nieuws heeft ingezien. Melanie: "Ik vind dat ik mijn verhaal móét vertellen." 

Artistique Fabrique - Foto: Melanie Maria Fokkens

Niets leek Melanie, al jarenlang ondernemer, nog in de weg te staan om in een loods aan de Velsen-Noordse kade haar nieuwe evenementlocatie De Artistique Fabrique te beginnen. Na zo’n drie maanden van voorbereidingen lag het huurcontract, dat per 1 juli of 1 augustus zou ingaan, klaar.

De onderneemster had zich vergewist van alle gemeentelijke en wettelijke eisen voor bijvoorbeeld veiligheid. Ook de website van het nieuwe bedrijf staat nu al ongeveer een maand online en de aanvragen voor productpresentaties, fotoshoots en andere evenementen stromen al binnen.

Lees ook

Zelf zag ze het al helemaal voor zich."Velsen was dé aangewezen plek voor mijn bedrijf", zegt Melanie. "Het hoogtepunt had een halfjaarlijks evenement moeten zijn waar zakelijk en particulier Nederland kennismaakt met elektrisch rijden. Onder de rook van IJmuiden en omgeving was het een mooie balans met het oog op een groene toekomst voor iedereen."

'Er is nooit iets met mij besproken'

Maar die mooie plannen gingen afgelopen week plotseling in rook op toen de gemeente Velsen bekend maakte dat zij duizend vluchtelingen gaat opvangen op een cruiseschip tegenover de loods. Ook wil de gemeente op en rond het cruiseschip, en dus ook rond de loods, zorgen voor dagbesteding voor de vluchtelingen.

Voor Melanie kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. "Via de media heb ik moeten begrijpen dat ik aan de kant werd gezet. Voor die tijd ben ik nooit ergens over ingelicht en is er nooit met mij over de plannen gesproken.”

Dat zij ook écht niet meer welkom is op de VOB-kade, werd in de loop van de week pijnlijk duidelijk. Nadat Melanie het nieuws over de vluchtelingenopvang hoorde, deelt zij haar toekomstzorgen via WhatsApp met een lid van de Velsense gemeenteraad (bekend bij de redactie). Ze nodigt hem uit voor een kopje koffie op de kade om bezwaren en eventuele opties te bespreken.

"Nooit meer bellen en nooit meer het terrein op"

De verhuurder van de loods

Dat appje aan het raadslid komt via de verhuurder als een boemerang terug bij Melanie. ‘Doorgestuurd', zegt het labeltje boven het WhatsApp-bericht dat Melanie enkele uren daarvoor zelf nog schreef. Dat berichtje is via het raadslid of via via bij de verhuurder van de loods gekomen, en verschijnt nu weer in het eigen appgesprek tussen de verhuurder en Melanie.

Daarbij de boodschap: "Nooit meer bellen en nooit meer terrein op".

Het komt dreigend over. Zéker na gesprekken die Melanie eerder met hem gehad heeft. Ook in haar gezicht heeft de verhuurder in de periode ervoor uitspraken gedaan die op z'n zachtst gezegd intimiderend op Melanie zijn overgekomen.

Naar gevoel

Ze is begrijpelijkerwijs aangedaan door alle gebeurtenissen en terug naar de loods durft Melanie niet meer. Maar ze wil zich tegelijkertijd niet laten kennen.

"Kijk, ik wil positief zijn en blijven, en ik geloof ook wel gerust dat als het hier niet zo mag zijn, er ergens anders weer een kans voorbijkomt", zegt Melanie, zichzelf bijna verontschuldigend. "Maar ik was hier zo graag gebleven."

En de intimidaties zijn niet het enige dat haar dwarszit. Het steekt Melanie verder dat de gemeente niet eerder met ondernemers op de VOB-kade in gesprek is gegaan. "Ik vind het zelf belangrijk om iedereen in mijn plannen te betrekken en samen te delen." Voor haar gevoel heeft de gemeente dat nagelaten. 

"Verbondenheid en saamhorigheid zijn voor mij belangrijker dan wat dan ook, en iedereen zou welkom zijn. Succes maak je met z'n allen", is Melanies overtuiging.

Reactie verhuurder

"De situatie is een beetje lastig: op dit moment ben ik nog geen eigenaar van het terrein. De huidige eigenaar verhuurt de loodsen op de kade, ik ga ze gebruiken voor op- en overslag. Op dit moment is er geen huurovereenkomst met mevrouw Fokkens."

"Toen er sprake van was dat er vluchtelingen opgevangen zouden worden aan de VOB-kade heb ik gezegd: onderzoek maar of het kan. Of ik er nou blij mee ben of niet, ik kan uit geen fatsoen meer terug. Behalve als de politiek dat zelf besluit natuurlijk."

"Ik kreeg het whatsappbericht van mevrouw Fokkens aan het raadslid via hem doorgestuurd. Daarin nodigt zij hem uit bij de loods koffie te drinken. Maar die loods is helemaal niet van haar. Dus ik heb haar inderdaad gezegd dat ze daar niet mocht komen en mij ook niet meer moest bellen."

Gemeente: "Het ging te snel"

De gemeente laat via een woordvoerder weten 'dat het hele proces te snel gegaan is om Velsenaren en huurders al van te voren te hebben kunnen informeren.' 

"Vorige week dinsdag brachten we het nieuws naar buiten, die vrijdag ervoor waren we nog in gesprek." 

Jammer voor Velsen-Noord

Melanie: "Dat deze vluchtelingen geholpen moeten worden staat uiteraard voorop, maar dat dit ten koste gaat van mijn bedrijfsvoering is erg spijtig. Wat ik niet kan begrijpen en niet kan accepteren, is dat ik met mijn goede intenties en het altijd rekening houden met iedereen om mij heen, daar niet meer welkom ben. Terwijl er aan de andere kant duizend vluchtelingen komen van wie nog maar moet blijken wat hun intenties zijn."

Ze vindt de situatie niet alleen jammer voor zichzelf, maar ook voor Velsen-Noord. "Met de plannen van de opvang van vluchtelingen is niet alleen mijn bedrijf weg uit Velsen-Noord, een plek waar iedereen kan samenkomen en waar de hele omgeving voordeel aan heeft, is ook weg."

Maar ondanks dat, blijft de onderneemster vastbesloten. "Ik pak mijn spullen en ervaring en ik ga door. De Artistique Fabrique komt er hoe dan ook, zij het noodgedwongen op een andere plek in het land."

Vanavond is er tussen 19.00 uur en 21.00 uur een inloopavond voor inwoners van Velsen-Noord aan de VOB-kade waar zij informatie kunnen krijgen over de opvang van de vluchtelingen op het schip.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]