Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Bewoners op de barricade: vanavond protestmars tegen komst vluchtelingen naar Velsen-Noord

27 juni 2022, 11.32 uur · Door Thomas Jak

Velsenaren gaan vanavond de straat op om te protesteren tegen de komst van de zeker duizend vluchtelingen op een cruiseschip. Er wordt een protestmars gehouden, voorafgaand aan het gemeentelijke spreekuur over de opvangboot. Hoeveel mensen er precies meelopen, is nog niet helemaal duidelijk, al zingt de mars volgens gemeenteraadslid Leo Aardenburg 'al aardig rond'. Ook op het spreekuur wordt veel drukte verwacht. 

Foto: Vluchtelingenboot stock - NH Nieuws

Bewoners van Velsen-Noord kregen een week geleden te horen dat er concrete plannen zijn voor de opvang van zeker duizend vluchtelingen op een groot cruiseschip aan de VOB-kade. 'Natuurlijk moeten vluchtelingen geholpen worden', is de tendens in het dorp, maar er zijn grote zorgen over de leefbaarheid in Velsen-Noord. 

Het is voor de mensen uit Velsen-Noord een optelsom. Er is altijd gedoe rond Tata Steel, grote kaalslag in het plaatselijke openbaar vervoer, hier en daar stille armoede en nu komt er ook een cruiseschip met duizend vluchtelingen. Dat zet de leefbaarheid van het dorp aardig onder druk, menen inwoners.

Grote druk op gemeenschap

Velsen-Noord is een dorp met slechts iets meer dan vijfduizend inwoners. Zij wijzen de gemeente erop: er is maar één huisarts en maar één tandarts. Die hebben het nu al razend druk. Kunnen die ook nog zo'n grote toename van patiënten aan?

En wie zijn de vluchtelingen? Gezinnen, bejaarden, mannen, vrouwen? Wat als de zij zich gaan vervelen en Velsen-Noord intrekken, vragen inwoners zich af. Vanavond kunnen Velsen-Noorders tussen zeven en negen uur naar een inloopspreekuur aan de VOB-kade om een antwoord op hun vragen te krijgen. 

Dit item maakte NH Nieuws vorige week. Tekst loopt door onder de video.

Velsen-Noord vraagt zich af: 'waarom hier?' - NH Nieuws

'Nog niets zinnigs te zeggen'

Afgelopen week konden gemeente en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog geen antwoorden op die vragen geven. 'Misschien' kan de ziekenboeg op het cruiseschip bemenst worden, over de samenstelling van de vluchtelingen 'viel nog niets zinnigs te zeggen.'

En ook hoe het schip van elektriciteit voorzien gaat worden, moest de gemeente nog schuldig blijven. Walstroom? Lijkt onwaarschijnlijk. Grote dieselgeneratoren? Liever niet, aldus Velsenaren.

Loop ter protest

Inwoners met vragen hadden zich wel al moeten aanmelden voor het inloopspreekuur, waar de gemeente die vragen nu toch iets meer zal moeten kunnen beantwoorden. Een woordvoerder laat daarnaast weten: "Ook kunnen mensen informatie krijgen over hoe zij de vluchtelingen kunnen helpen."

Inwoners doen ter protest vanaf half zeven mee aan een loop vanaf Wjikcentrum De Stek naar de Wijkermeerweg. Daar aangekomen zal er ook nog 'iets' gebeuren. Hoeveel mensen mee zullen lopen is op dit moment nog niet duidelijk.

Snel plekken nodig

Asielopvang is vorige week uitgeroepen tot nationale crisis. Er moeten snel plekken komen waar veel vluchtelingen een beetje waardig kunnen verblijven, zonder bijvoorbeeld 's nachts op een stoeltje te moeten slapen. 

Volgens burgemeester Frank Dales heeft Velsen als één van acht gemeenten in Nederlands plek voor een groot cruiseschip. "En als er in een crisissituatie een beroep wordt gedaan op Velsen, dan zegt Velsen: wij staan er", zei Dales eerder.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]