Ga naar Content
Haarlem

D-day! 🏎️ Derde (en laatste) dag Formule 1 in Zandvoort: dit moet je weten

4 september 2022, 07.41 uur · Aangepast 4 september 2022, 08.50 uur
Door: Redactie · Foto: Lisanne Snelder

Goedemorgen! Het is vandaag de derde dag van de Dutch Grand Prix, de dag van de Formule 1-race. Mét Max Verstappen op polepositie! Er worden vandaag ruim 110.000 bezoekers verwacht in Zandvoort. Of je nou naar Zandvoort gaat of thuisblijft: in dit artikel lees je alles wat je wil weten over het racefestijn. Get set and start your engines!

Het programma rondom de Grand Prix zit bomvol. Op het circuit en daarbuiten worden diverse evenementen georganiseerd. Dit is wat je vandaag kunt verwachten:

  • Race van de Formule 3 (8.45 uur) en Formule 2 (10.20 uur). Locatie: Circuit Zandvoort (alleen toegang met tickets).
  • Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix (15.00 uur) met vooraf het volkslied uitgevoerd door Floor Jansen (14.44 uur). Locatie: Circuit Zandvoort (alleen toegang met tickets).
  • Optredens van Kris Kross Amsterdam (18.15 uur) en Lucas & Steve (19.15 uur). Locatie: Fan Zone Circuit Zandvoort (alleen toegang met tickets).
  • Red Bull Air Show (17.55 uur), vliegshow van The Flying Bulls Aerobatics Team. Locatie: Boulevard Barnaart.
  • Bekijk de Dutch Grand Prix (15.00 uur) bij een van de diverse strandpaviljoens op het strand of in een van de vele gezellige cafés in het centrum van Zandvoort. 
  • In het centrum van Zandvoort kun je het hele weekend terecht voor live muziek op diverse podia en gezellige terrassen tijdens het Dutch Grand Prix Event in het dorp. Locatie: Zandvoort Centrum (gratis toegankelijk). 
  • Langs de boulevard zijn diverse side-events te vinden, zoals een reuzenrad, een e-kartbaan, verschillende exposities en selfiespots. Locatie: Badhuisplein, Boulevard de Favauge. 
  • Via Facebook en televisie schakelen we drie keer per dag live met Zandvoort. Zien wat er daar gebeurt, maar dan vanaf thuis? Om 10.00 uur, 14.00 uur en 18.00 uur is NH Nieuws er live bij. Ook zijn we de hele dag live op de radio met interessante gasten en live-bijdrages vanuit Zandvoort!

Gisteren pakte Max Verstappen na een spannende kwalificatie de polepositie! De race werd even stilgelegd doordat er een rookpot op het circuit werd gegooid, maar dat mocht de pret niet drukken. 

  • Zandvoort ontwaakte al vroeg voor de tweede dag van de Dutch Grand Prix. Hoewel de kwalificatie pas om 15.00 begon, waren de vroege vogels er al voor 8.00 uur. 
  • De Zandvoortse burgemeester Moolenburg keek met een tevreden gevoel terug op vrijdag. Op een paar dronken herrieschoppers na, waren er geen noemenswaardige incidenten.
  • Verstappen herstelde zich in de laatste vrije training en behaalde bij de kwalificatie de poleposition. Vanmiddag heeft hij daarom de beste startpositie. Na de deceptie van vrijdag waarin Verstappen als achtste eindigden waren de fans enorm blij met dit resultaat. 
  • De gemeente greep in bij een actie van een tankstation omdat het voor een stormloop aan prijsjagers zorgde. De actie leidde tot opstoppingen op de boulevard en het tankstation werd tijdelijk gesloten. 
  • Strandtenten lopen binnen dit weekend. De nieuwe looproute leidt alle bezoekers langs de boulevard. Vorig jaar liepen ze via de Van Speijkstraat en liepen de strandtenten veel klanten mis. Een van de strandtenten heeft zelfs een F1-auto op het terras
  • Niet overal in Zandvoort mag gefietst worden, voor sommigen was dat een reden om een andere route te nemen over het strand. Het is niet alleen de snelste, maar ook de moeilijkste route. "We konden vanaf ons hotel in IJmuiden 20 kilometer om de duinen heen te fietsen, of 7 kilometer over het strand fietsen. We hebben kozen voor dat laatste, maar dit ploegen door het zand is wel erg zwaar."
  • Er reden heel even geen treinen meer tussen Zandvoort en Amsterdam doordat een bus een spoorviaduct had geraakt. 
  • De kwalificatie moest even worden stilgelegd omdat een 33-jarige man een rookpot op het circuit gooide. Directeur van de Dutch Grand Prix, Jan Lammers, riep na de race dringend op om vandaag geen fakkels mee te nemen naar het circuit. 
  • Bij de uitstroom van bezoekers werd het eventjes druk bij het station in Zandvoort. Bij een opstootje werden twee mensen opgepakt door de politie. 
  • Ook 's avonds reden er minder treinen tussen Zandvoort en Amsterdam door een defecte bovenleiding. Het leidde niet tot grote drukte. 
  • De tweede dag van de Formule 1 werd opnieuw feestend afgesloten. 

Tekst gaat verder onder video. 

Dit was de zaterdag in Zandvoort - NH Nieuws

Het is vandaag heerlijk weer in Zandvoort. NH Nieuws-weerman Jan Visser laat weten dat het zonnig en warm wordt, met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 26 graden. Naar alle waarschijnlijkheid houden we het ook gewoon droog vandaag. Perfect race-weer dus!

Handig om te weten

  • NH-verslaggever Jasper kreeg gisteren een handige tip voor mensen die geen kaartje voor het circuit hebben kunnen bemachtigen: vanaf brug 1 heb je het beste uitzicht op het circuit van buitenaf.
  • Zandvoort is goed te bereiken met het openbaar vervoer. De NS heeft extra treinen ingezet en vanaf Haarlem rijden ook bussen. Ook zijn er veel fietsenstallingen geplaatst voor alle bezoekers. Sommige zijn wel een stukje lopen vanaf het circuit. 

Stuur jouw foto's en video's!

Ben jij dit weekend in Zandvoort? Deel jouw foto's en video's met ons via 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon). Wie weet zie je jouw foto of video wel terug in onze verslaggeving!

Volg het Formule 1-circus via NH Nieuws!

📱 Check onze app en site voor het laatste nieuws uit Zandvoort en omgeving

📻 Luister dit weekend naar NH Radio voor onze speciale Formule 1-programmering, met daarin veel nieuws, boeiende gesprekken en live-updates. 

📺 Vanaf vrijdagochtend extra nieuwsuitzendingen op televisie: Zandvoort Update

Meer nieuws uit Haarlem en omstreken? 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]