Ga naar Content

Zo probeert de provincie een 'stikstofimpasse' te voorkomen

Er dreigen grote problemen als er niet snel meer maatregelen komen om met de stikstofproblematiek om te gaan. De provincie stuurde gisteren een brandbrief naar minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) om hun zorgen te uiten en vraagt om daadkracht. Ondertussen doet de provincie er alles aan om een 'stikstofimpasse' te voorkomen. 

Afbeelding ter illustratie - Foto:

In de brief naar de minster komt de provincie zelf met twee voorstellen. De eerste gaat over intern salderen. Dat is een vergunning waarmee een bedrijf op de ene plek minder uitstoot, zodat het op een andere plek juist meer kan uitstoten.

Na een gerechtelijke uitspraak is hier geen vergunning meer voor nodig, waardoor de provincie het zicht op de uitstoot is verloren. "We weten nu ook niet meer of een bedrijf slechts een paar maanden per jaar iets uitstoot, of juist elke dag", vertelt een woordvoerder. De provincie zou graag zien dat die vergunningplicht voor het interne salderen terugkomt, om beter te kunnen zien waar nog 'stikstofruimte is.'

Lees ook

Een tweede voorstel vanuit de provincie is om met een systeem voor 'natuurneutrale' wijzigingen te komen in vergunningen. "Dat wil zeggen dat je periodiek iets kunt wijzigen in je vergunning zonder dat je daar een hele vergunningaanvraag voor hoeft te doorlopen."

Handreiking

Naast de voorstellen heeft de provincie voor de bouwsector al een Handreiking Stikstofvrije Woningbouw gemaakt, een rapport met een overzicht van de mogelijkheden om
stikstof zowel in de bouwfase als bewoning terug te brengen. 

Als voorbeeld wordt Haarlem genoemd, waar de gemeente de ontwikkelvisie Zuid-
West heeft opgesteld. De gemeente wil op bedrijvenzone Houtvaartkwartier 2.100 woningen bouwen, maar dat wordt vanwege de stikstofregels een aanwezigheid van een Natura 2000-gebied bemoeilijkt.

Met de handreiking wordt geadviseerd om tegelijk met de bouw bestaande woningen van het gas te halen, zodat er minder stikstof wordt uitgestoten. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een 'bouwhub' in Amsterdam-West zodat er minder bouwverkeer is. 

Modulair bouwen 

Een ander voorbeeld is de bouw van 1.000 woningen op het Hembrugterrein Noord in Zaandam. Ook bij de bouw van deze woningen kan gebruik gemaakt worden van de bouwhub in Amsterdam-West. Bovendien kan er modulair gebouwd worden. Woningen worden grotendeels in een fabriek gemaakt en op locatie in elkaar gezet. Dat zorgt voor minder vervoersbewegingen zodat minder stikstof wordt uitgestoten. 

De gemeente Schagen wil in het gebied ‘t Hof van Callantsoog dertig woningen realiseren. De
ontwikkellocatie ligt bij een zeer stikstofgevoelig gebied, wat het bouwproject bemoeilijkt, maar vanuit de handreiking wordt geadviseerd om bijvoorbeeld met biologische materialen en natuurinclusief te bouwen, zodat er minder uitstoot vrijkomt. 

De provincie heeft in de brief om een persoonlijk gesprek met de minister gevraagd om de zorgen verder toe te lichten en hoopt dat er snel maatregelen komen vanuit de regering. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.