Ga naar Content

Stikstofstrijder wil sluiting van Tata Steel, eist intrekken vergunning door provincie

Milieuactivist Johan Vollenbroek eist dat Tata Steel de staalproductie stillegt. In een brief aan de provincie Noord-Holland vraagt hij namens zijn organisatie, Mobilisation for the Environment (MOB), de natuurvergunning van het staalbedrijf in te trekken. "Voor deze megavervuiler is in Nederland geen toekomst meer. Tata Steel dient te gaan nadenken over sluiting van haar bedrijf in IJmuiden", zegt Vollenbroek.

Foto: NH Nieuws - Foto:

Vollenbroek doet zijn uitspraken enkele dagen voor het verschijnen van een RIVM-rapport (vrijdag) over de herkomst van schadelijke stoffen in de IJmond. Vijf dagen later (26 januari)  debatteert de commissie infrastructuur en waterstaat over de leefomgeving rond Tata Steel en een plan van aanpak betreffende de milieu- en gezondheidssituatie rondom de staalfabriek.

Stikstofstrijder

Vollenbroek is dé stikstofstrijder van Nederland. Met succes vocht hij tot aan het Europese Hof het Nederlandse stikstofbeleid aan. Dat leidde tot het stopzetten van vergunningen die toestonden dat stikstof neersloeg in beschermde natuurgebieden. Dit had grote gevolgen voor bouwprojecten in Nederland, waaronder de luchthaven Lelystad en de aanleg van wegen. 

Lees ook

Vollenbroek: "Tata Steel veroorzaakt schade aan alle stikstofgevoelige natuurgebieden in Nederland. Vooral in het Noord-Hollands Duinreservaat gaat het om astronomische hoeveelheden. De stikstof van Tata komt terecht op heel Nederland en ver daarbuiten. De natuur kan er niet aan ontsnappen: ook de natuur op de Vaalserberg lijdt onder stikstof afkomstig van Tata Steel.

Stikstofdepositie moet minder

Als de provincie het verzoek wil afwijzen, moet zij het bewijs leveren dat er andere manieren zijn om de depositie op die gebieden te verminderen. Dat is in de Randstad geen sinecure. De stikstofdeposities van Tata Steel en Schiphol overlappen elkaar. Beide openhouden lijkt niet mogelijk."

Volgens Vollenbroek wordt ook in andere Natura 2000-gebieden de kritische depositiewaarde (KDW) 'langdurig en fors overschreden.' Hij noemt onder meer de Zaanstreek: Polder Westzaan, Ilperveld, Varkensland, Oostzanerland & Twiske en Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]