Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Noord-Holland schreeuwt om heropening: 'helemaal klaar met de lockdown'

13 januari 2022, 12.27 uur · Aangepast 13 januari 2022, 13.53 uur · Door Anouk Jongeneel & Sanne Harmes

Winkeliers en verschillende gemeenten in onze provincie zijn helemaal klaar met de lockdown, waardoor niet-essentiële winkels de deuren gesloten moeten houden. Winkels willen open en er worden acties gehouden om de maatregelen te omzeilen. In de persconferentie vrijdag wordt duidelijk of er aan de oproepen gehoor wordt gegeven. "Bij veel bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen."

Markt versus winkeliers - NH Nieuws

Vooral de ongelijkheid die de huidige regels voor winkels met zich mee brengen, roept bij veel winkeliers verontwaardiging op. De niet-essentiële winkels moeten dicht blijven, terwijl markten dezelfde producten wel gewoon mogen verkopen. Op de markt in Hilversum wordt dat voor boekhandelaar Amin Usman pijnlijk duidelijk. "Er zijn allerhande non-food artikelen te verkrijgen op de markt en een paar meter verderop in de Kerkstraat zijn de winkels dicht." 

In Purmerend wordt morgen een markt opgezet speciaal voor de lokale winkeliers. Op die manier kunnen ook niet-essentiële winkels hun spullen verkopen. De winkeliers kunnen daar gratis gebruik maken van de marktkramen. De gemeente laat weten: "We hebben besloten de weekmarkt in de binnenstad uit te breiden met een extra dag." De gemeente zegt zich grote zorgen te maken om lokale ondernemers en willen ze daarom graag helpen. 

#wijwillenopen

Ook in West-Friesland wordt opgeroepen de zaterdagmarkt doordeweeks te laten staan en voor winkeliers beschikbaar te stellen. De politieke partij Liberaal Hoorn doet daar een oproep aan de gemeente. Maar volgens Chantal Betjes, van Charel Fashion in Hoorn, zou dit slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn. "Dan kunnen de mensen nog niet passen. Dat is niet optimaal, maar dan heb je wel een béétje ruimte." Ze zou liever zien dat winkelen op afspraak weer terugkomt of dat de winkel gewoon weer open mag. 

De winkeliers en horecaondernemers in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard zijn de lockdown ook zat, daarom hangen ze vandaag posters achter de ramen. Johan Biesma, van de Bruna in het winkelcentrum, spreekt van een stil protest. "Gister zijn we met wat winkeliers en horecaondernemers samengekomen. We wilden iets doen want we staan te popelen om weer open te gaan."

Tekst gaat door onder de foto. 

In het winkelcentrum komen vandaag zo'n 250 posters te hangen. "Het is goed om ons als Middenwaard duidelijk neer te zetten. Als winkelcentrum zijn we toch kwetsbaar omdat mensen hier binnen lopen", zegt Biesma. Hij merkt dat de ondernemers in het winkelcentrum het moeilijk hebben en niet allemaal in aanmerking komen voor steun vanuit de overheid. "Dat betekent voor ondernemers een maand lang geen inkomen en geen salaris en interen op eigen geld als dat er is. Op die manier maak je de boel gewoon stuk." 

De ondernemers in het winkelcentrum weten nog niet of zij de deuren ook daadwerkelijk open gaan doen voor klanten. "We zijn sterk geneigd zaterdag uit protest open te gaan", zegt Biesma. "Maar dat ligt ook aan de berichtgeving die de komende dagen binnenkomt. We willen niks forceren en hebben liever dat alles in goed overlegd gaat met de gemeente." 

"De huidige situatie is meer dan een gezondheidscrisis alleen"

Anja Schouten - Burgemeester van Alkmaar

De posteractie vindt ook in overleg met de gemeente plaats. Biesma voelt zich gesteund door de burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten, samen met andere gemeenten in de regio een statement maakt voor de opening van niet-essentiële winkels. "In mijn gesprekken met Alkmaarse ondernemers en inwoners en in de regio merk ik dat de zorgen toenemen", aldus Schouten. "De huidige situatie is meer dan een gezondheidscrisis alleen." 

Ook de Gooise burgemeesters sturen een brandbrief naar het kabinet. Ook zij vinden het niet alleen een gezondheidscrisis, maar ook een maatschappelijke crisis. "Wij ervaren dat het geloof en vertrouwen weg is. Bij vele bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen", schrijven de burgemeesters van Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren. 

Sommige winkels toch open

Sommige winkels namen afgelopen week al het heft in eigen handen en gingen 'gewoon' open. Eén daarvan is de Zwanenburgse schoenenwinkel Haverhals. Eigenaar Jenke Haverhals heeft bewust zijn spullen in de winkel gezet, om aan te tonen hoeveel voorraad er nog is. "Je kunt niet zomaar naar binnen, dat ligt aan de situatie. Als het niet te druk is, kun je binnenkomen", vertelde hij aan NH Radio

Skatewinkel Revert '95 in Haarlem opende ook de deuren, maar werd afgelopen weekend op last van de gemeente gesloten. Eigenaar Jeroen Blankevoort reageerde geschokt op de gedwongen sluiting van de winkel. "Het is achterlijk, dit is echt buiten alle proporties."

Tekst gaat door onder de foto.

Skatewinkel door de gemeente gesloten - Foto: Jeroen Blankevoort

Niet alleen winkels willen van het slot, ook Hogeschool Inholland in Haarlem wil open. De hogeschool waarschuwt voor psychische klachten bij studenten en noemt de leerachterstand 'alarmerend'. Hoewel basisscholen en middelbare scholen na de kerstvakantie weer open mochten, moeten mbo's, hogescholen en universiteiten nog gesloten blijven. 

Morgen houdt het kabinet weer een persconferentie en wordt duidelijk hoe de regels de voor winkels, horeca en scholen de komende tijd uit gaan zien. 

Mediapartner NOS meldt dat er in de persconferentie van morgen versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport worden aangekondigd. De horeca zou voorlopig dicht blijven.

Vanaf zaterdag zou het mogelijk zijn om bij niet-essentiële winkels te winkelen op afspraak, dit is ook mogelijk bij de kapper of andere contactberoepen. Universiteiten, hogescholen en het mbo mogen weer fysiek les gaan geven en sportscholen zouden weer open gaan. De horeca en de cultuursector blijven nog dicht. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.