Ga naar Content

Winkeliers lijken grenzen coronaregels op te zoeken, burgemeester Texel waarschuwt ze

Tot en met 14 januari mogen niet-essentiële winkels alleen open zijn om af te halen. Deze afhaalpunten moeten sober zijn ingericht. Daar lijken winkeliers op Texel zich niet altijd aan te houden. Zo doen sommigen de winkel toch op bepaalde tijden open of ze staan toe dat klanten bij het afhaalpunt producten bestellen. Burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel vond het te ver gaan en trok aan de bel.

Reacties van ondernemers - NH Nieuws

Aan de brief van burgemeester Michiel Uitdehaag van donderdag 30 december was een bericht van het Texels Ondernemers Platform (TOP) voorafgegaan. Daarin legde het platform aan de winkeliers uit wat 'click & collect' nou precies inhoudt en wat er wel en niet mag. "We hebben deze reminder in overleg met de burgemeester gestuurd", vertelt Michel Gregoire van TOP.

"Er bleken namelijk veel vragen en onduidelijkheid te zijn vanuit de ondernemers", zo vervolgt hij. "Mag je de deuren openzetten, mag je spullen buiten zetten en mogen mensen bestelde kleding passen? Voor dat laatste is besloten dat op straat wel mag worden gepast, zolang het maar niet in de winkel is. Dat mag ook niet, maar wordt gedoogd. Voor lingerie en badkleding is dat natuurlijk wel een beetje lastig."

Oploop van publiek

Burgemeester Uitdehaag laat weten dat de brief van het ondernemersplatform werd verstuurd naar aanleiding van 'het beeld dat ontstond dat het naleven van die regels op een aantal plekken onvoldoende was'.

Uitdehaag: "Ik wil en kan niet op elke slak het bekende zout leggen. Maar het gaat echt te ver als ondernemers bijvoorbeeld online aangeven dat er voor een bepaalde tijd gewoon gewinkeld kan worden. Voor uitgiftepunten (ook voor de horeca) geldt dat deze sober ingericht moeten zijn. Dit zodat er geen oploop van publiek ontstaat. Dus bijvoorbeeld geen muziekboxen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Nieuws

Jan de Wit van de gelijknamige slijterij in Den Burg snapt wel dat mensen er zoveel mogelijk aan proberen te doen om hun zaak open te houden. "Sommigen zoeken inderdaad het randje op, zoals een horecaondernemer die laatst een standje kreeg omdat hij muziek aan had staan bij het afhaalpunt. Zelf mag ik open blijven, maar anderen hebben het een stuk moeilijker."

Boetes

Ook een onderneemster uit De Koog ziet collega's in het dorp soms de regels overtreden. "Ze laten soms toch mensen binnen en roepen ze mensen op om een afspraak te maken. Dat is niet eerlijk tegenover andere ondernemers", aldus de winkelier. 

De burgemeester waarschuwde in de brief dat hij begin deze week over zou gaan op boetes als winkeliers zich nog steeds niets zouden aantrekken van de maatregelen. "Daarbij kunt u denken aan een boete van minimaal 4.000 euro, uiteindelijk zelfs een volledige sluiting van een winkel."

"Als één het doet, dan gaan we het allemaal doen."

ondernemer op texel

Dat bleek achteraf niet nodig, zo zei een woordvoerder van de gemeente Texel. "Er is sinds de mail niet geconstateerd dat er winkels daadwerkelijk geopend zijn of dat er op afspraak wordt gewinkeld. Indien nodig spreken boa's ondernemers aan, als er bijvoorbeeld uitstallingen staan bij click en collect-uitgiftepunten (deze moeten sober zijn ingericht)."

Horecaondernemer

Er zijn dus geen boetes of last onder dwangsommen opgelegd. Alleen een horecaondernemer uit De Koog kreeg eind december een boete van 4.000 euro voor het zich niet houden aan de coronamaatregelen na eerder al een last onder dwangsom te hebben gekregen.

Winkeliers in Amsterdam en Bussum hebben aangekondigd morgenmiddag uit protest tegen de coronamaatregelen open te gaan. Doel bij hen is niet om te verkopen, maar om met een kopje koffie aandacht te vragen voor de sector die lijdt onder de huidige maatregelen.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]