Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Toch sporten of winkelen, ondanks lockdown: "Beleid te idioot voor woorden"

10 januari 2022, 20.30 uur · Aangepast 13 januari 2022, 13.02 uur · Door Sanne Harmes

Hoewel niet-essentiële winkels en sportgelegenheden tijdens de lockdown gesloten moeten blijven, zoeken veel ondernemers naar manieren om open te gaan. En dat lukt: op diverse plekken in de provincie wordt toch gesport of gewinkeld. "De mensen willen op een veilige manier de handrem eraf en 'hun ding' weer doen", aldus winkeliersbranche INretail.

Nadat afgelopen week duidelijk werd dat de interne fitnessruimte in het Erasmus MC open is 'om het ziekenhuispersoneel fit te houden', besloten twee sportscholen in Amsterdam en Beverwijk ook hun deuren te openen voor zorgpersoneel. 

Debbie Keskin van sportschool Cardio Fitness Beverwijk verwoordt het zo: "Als Kuipers het kan, dan wij ook", doelende op Ernst Kuipers, de voormalig directeur van dat ziekenhuis, nu minister van Volksgezondheid.

Quote

"Voor een gezonde en weerbare samenleving moeten we nu juist alles op alles zetten om bewegingsarmoede tegen te gaan"

sportBrancheorganisatie NL Actief

Sander Jansen van Performit in Amsterdam noemt het openhouden van de fitnessruimte in het Erasmus MC een 'prachtig initiatief' waar hij zich graag bij aansluit. "Ik wil me nuttig maken omdat we voor het grote publiek toch dicht zijn, daarom is het zorgpersoneel welkom om hier gratis te komen sporten."

Sportpetitie

Om aandacht te vragen voor het maatschappelijke belang van sport, organiseert de landelijke sportbrancheorganisatie NL Actief op 11 januari een 'glazen sporthuis'. Hierbij wordt ook de petitie 'Sport en bewegen is een essentiële dienstverlening' aan het nieuwe kabinet overhandigd, namens bijna 300.000 ondertekenaars.

"Voor een gezonde en weerbare samenleving moeten we nu juist alles op alles zetten om bewegingsarmoede tegen te gaan", aldus NL Actief. "Toch wordt het Nederlanders die aan hun gezondheid willen werken erg moeilijk gemaakt met de sluiting van sportlocaties."

Afgelaste marathon

Een aantal Nederlandse sporters neemt dan ook het heft in eigen handen. Zo werd de afgelaste halve marathon van Egmond toch massaal gelopen. Martijn Ploeger deed zondagochtend mee met hardloopmaatje Maarten Vissers en elf andere leden van hun Alkmaarse sportclub. "We waren zeker niet de enigen, het was eigenlijk best wel druk."

Tekst gaat door onder de video.

Afgelaste halve marathon van Egmond toch massaal gelopen - NH Nieuws

Nederlanders willen niet alleen sporten, ze willen ook winkelen. "Het massale bezoeken van onze buurlanden om daar te winkelen maakt dat duidelijk," aldus winkelbrancheorgnanisatie INretail. Zij roepen het nieuwe kabinet op om Nederland van de pauzestand te halen en bieden daarvoor een eigen plan aan.

Ondertussen hebben verschillende winkels in de provincie de deuren toch al geopend. "Het draagvlak in de samenleving is er om terug te gaan naar een normaler leven met open winkels", aldus INretail. Een belangrijk signaal hiervan is volgens de organisatie dat ook burgemeesters nu opkomen voor hun lokale ondernemers. 

Lees verder onder de 'Lees ook'.

Toch zijn burgemeesters wel genoodzaakt de maatregelen te handhaven. Op Texel schreef burgemeester Michiel Uitdehaag zelfs een brief naar winkeliers op het eiland met het dringende verzoek om zich te houden aan de coronaregels. Een aantal ondernemers hield zich daar niet aan de maatregelen en liet bijvoorbeeld klanten binnen om kleding te passen.

'Standje' of sluiting

Een ondernemer in Den Burg laat weten: "Sommigen zoeken inderdaad het randje op, zoals een horecaondernemer die laatst een standje kreeg omdat hij muziek aan had staan bij het afhaalpunt." In de brief van de burgemeester stond onder andere dat winkeliers een boete riskeren en dat hun winkel uiteindelijk zelfs volledig gesloten kan worden. 

Tekst gaat verder onder de video.

Reacties van ondernemers - NH Nieuws

In Haarlem is een winkel al gesloten op last van de burgemeester. Het gaat om skatewinkel Revert '95, waarbij zelfs de sloten zijn vervangen. "Het is achterlijk, dit is echt buiten alle proporties", reageert eigenaar Jeroen Blankevoort op de gedwongen sluiting van zijn winkel. "Des te meer reden dat we ons als ondernemers moeten mobiliseren, dit beleid is echt te idioot voor woorden."

De gemeente geeft aan dat de skatewinkel niet heeft geluisterd naar de waarschuwing van handhaving om geen klanten meer toe te laten. Als gevolg heeft de burgemeester besloten om de winkel te sluiten zolang de coronamaatregelen nog gelden. De huidige lockdown is geldig tot en met 14 januari. In de persconferentie van vrijdag zal duidelijk worden of de huidige maatregelen blijven gelden.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.