Start van hoofdcontent

EGMOND AAN ZEE

nl

Afgelaste halve marathon van Egmond toch massaal gelopen: "Het was heerlijk"

9 januari 2022, 18.28 uur · Aangepast 9 januari 2022, 19.49 uur · Door Maurice Blaauw

Een echte wedstrijd was het door de afgelasting niet, maar honderden hardlopers hebben vandaag toch de halve marathon van Egmond gelopen. "Het hoort erbij aan het begin van het nieuwe jaar", zegt een blije loper. Alleen het publiek - en dus de aanmoedigingen voor de sporters - ontbrak.

Foto:

De halve marathon van Egmond stond voor vandaag op de hardloopagenda, maar werd een maand geleden afgelast vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en de coronamaatregelen. 

Maarten trok vanmorgen samen met Martijn Ploeger en nog eens elf andere leden van hun Alkmaarse sportclub naar Egmond om te gaan rennen op het strand. Martijn vertelt het wedstrijdelement van de marathon toch gemist te hebben.

"Ik ben competitief ingesteld en nu het niet echt een wedstrijd is, heb ik wel wat minder motivatie", vertelt hij vlak na de 'finish'. "Ik was niet zo snel en ik heb er ook minder voor getraind dan normaal."

Hardloopmaatje Maarten ziet dat anders. Voor hem is de halve marathon van Egmond - officieel of niet - een meetmoment na de feestdagen. "Het helpt enorm als je een stip aan de horizon hebt, ook om tijdens de feestdagen wat te temperen met eten, en hiervoor te trainen", vertelt hij. "We hadden er al rekening mee gehouden dat de wedstrijd niet door zou gaan en besloten sowieso te gaan rennen."

Tekst gaat door onder de video.

Afgelaste halve marathon van Egmond toch massaal gelopen - NH Nieuws

Maarten, Martijn en hun hardloopvrienden zijn ook allesbehalve de enigen op het strand van Egmond. "Het is best wel druk en er waren heel veel lopers", vertellen ze. "Dat motiveert ook wel. Iedereen moedigt je aan als je er langs loopt. Zo van 'kom op, de laatste kilometers nog' en zo."

Mailtje van moeder

NH Nieuws kreeg een lief mailtje van een moeder. "Mijn zoon Ronald heeft vanmorgen ook gelopen, binnen twee uur! Dat verdient toch aandacht, want ik ben supertrots", schrijft Joke Schilling. Nou, bij deze.

Even bellen met zoon Ronald (48) levert nog een mooie anekdote en foto op. "Ik denk dat ik de eerste was vanmorgen! Het was nog donker en regenachtig toen ik begon. Al heb ik eerst nog even in de auto gewacht tot het droger werd", zegt de tevreden hardloper.

Tekst loopt door onder de foto.

Halverwege het strand werd het licht - Foto: Privéfoto Ronald

Op het winderige strand weet hij het ook niet droog te houden. "Door het hoge water heb ik met natte voeten gelopen, maar het was heerlijk." Ronald loopt het parcours zoals het in de 'echte' halve marathon ook afgelegd wordt, te zien op zijn Strava-account.

Na zeven kilometer over het strand, rent hij over een pittige klim in de duinen om vervolgens weer terug te keren naar Egmond, waar als je door rent de bekende Van Speijk-vuurtoren in de verte zichtbaar wordt.

De vuurtoren is in alle vroegte symbolisch de enige toeschouwer voor Ronald. "Dat het afgelast is, begrijp ik helemaal, maar ik ben toch blij dat ik op mijn eigen tijden heb kunnen rennen."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]