Start van hoofdcontent

EGMOND BINNEN

nl

Loopgroep Egmond vergrijst, maar loopt stug door: "Waar jongeren blijven weten we niet"

9 januari 2022, 11.57 uur · Aangepast 10 januari 2022, 14.08 uur · Door Robbert Bianchi

Weer of geen weer. Al een kleine veertig jaar traint Loopgroep Egmond elke zaterdagmiddag in de duinen bij Egmond-Binnen. De loopgroep hoopt deze traditie nog een lange tijd voort te zetten, maar ziet het aantal deelnemers elk jaar minder worden. Het gros van de deelnemers is ouder dan 65 jaar en veel nieuw aanwas van jonge leden is er niet. 

Loopgroep Egmond vergrijst: “Waar de jongeren blijven weten we niet.” - NH Nieuws

"In het begin hadden we zo’n 70 leden en liepen we vaak met een man of 25. Als er nu tien man komen is dat al een hele opkomst", vertelt de 69-jarige Jan Admiraal, die al vanaf 1985 lid is. "Steeds meer leden houden ermee op. De meesten zijn ouder dan 65 jaar. En als je op oude leeftijd een blessure krijgt is het een stuk lastiger om terug te komen," legt hij uit.

Voorzitter Harry Gul was erbij vanaf het eerste uur. Samen met Maarten Groen houdt hij de club in leven. "We willen deze unieke training op zaterdagmiddag graag door laten gaan. Maar de club wordt steeds ouder. Dat zie je ook bij andere loopclubs gebeuren. Mensen gaan ook andere sporten doen, dat is ook heel begrijpelijk. Maar we willen dit niet verloren laten gaan."

"Ik denk dat het hele jonge spul bij de atletiekvereniging meer afwisseling heeft”

Jan Admiraal, deelnemer Loopgroep egmond

Om de loopgroep voort te zetten moeten er meer leden bij. Maar veel aanwas van jonge leden is er niet. "Hoe dat komt weten niet. Ik denk dat het hele jonge spul bij de atletiekvereniging meer afwisseling heeft", vermoedt Jan Admiraal. "Meestal beginnen mensen pas met hardlopen als ze wat ouder zijn. Voor mij was dat op het moment dat ik niet meer kon voetballen. Dan ga je op zoek naar iets anders. Hardlopen kan je altijd doen en dan ben je niet meteen je hele dag kwijt."

Meer dan alleen gezelligheid

Hoewel het sociale karakter van de club een belangrijke reden is om mee te doen is dat volgens de voorzitter niet het belangrijkste. "We hebben altijd lol met elkaar. De meesten kennen elkaar al jaren. Maar ondertussen zijn we wel heel serieus aan het trainen", vertelt Gul. "Er worden flink wat kilometers gemaakt en snelheid gezet. Ook door de ouderen, onderschat die niet, want die leveren wel hun deel."

Cor Aland (75) doet enkele rekoefeningen voorafgaand aan het loopprogramma - NH Nieuws

Een tegenvaller voor de loopgroep is dat NN Egmond Halve Marathon dit jaar opnieuw niet doorgaat, vanwege corona. De organisatie vond het niet verantwoord om grote aantallen deelnemers en bezoekers naar Egmond te laten komen. "De halve marathon is de kers op de taart. Het is een strijd met de elementen en altijd anders. Het ene jaar is het prachtig loopweer, het volgende jaar is het afzien in de regen op modderige paden of buffelen tegen de wind op een ijskoud strand", vertelt voorzitter Gul teleurgesteld.

Voor Jan Admiraal is het vooral de sfeer die halve marathon zo speciaal maakt. "Doordat je hier vandaan komt staan er een hoop bekenden langs de kant om je aan te moedigen. Dat is gewoon hartstikke leuk", vertelt hij.

Ook de 75-jarige Cor Aland had graag nog een keer de halve marathon gelopen. "Ik schat dat ik hem nu zo’n vijftien keer gelopen heb. Maar elk jaar dat je ouder wordt, wordt het zwaarder, dus ik hoop dat ik er volgend jaar nog bij kan zijn", vertelt hij.

Strijd tegen de ouderdom

Desondanks gaat de loopgroep gewoon door met trainen. Naast de gezelligheid is de animo om fit oud te worden de grootste drijfveer. "Ik ben ervan overtuigd, dat als je een keer een tegenslag krijgt van een of andere ziekte, dat je er dan met een goede conditie veel beter weer bovenuit komt", vertelt Aland.

Ook voor Remi Beukers (69) is fit blijven het belangrijkste. "Met hardlopen in de buitenlucht heb je niets te maken met sportscholen die dichtgaan. Dus in coronatijd is dit ook nog een van de weinige manieren om evengoed in conditie te blijven", vertelt hij lachend.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]