Ga naar Content
West-Friesland

Megabezuiniging Medemblik: belastingen omhoog, meevaller voor sport en cultuur

5 november 2021, 12.19 uur · Aangepast 5 november 2021, 19.55 uur
Door: Chantal Bos · Foto:

Met veel wikken en wegen is de begroting van Medemblik waarin ruim 3 miljoen bezuinigd moet worden, door de raad aangenomen. De belasting gaat met zeker 14 procent omhoog en er is defintief geen geld voor de (ver)nieuwbouw van dorpshuis Abbekerk. Voor sport en cultuur en de Medemblikse kinderboerderijen is er wel verlichting. 

 

Vanaf 2022 is er in Medemblik een oplopend tekort van 2,8 miljoen naar 4,6 miljoen euro in 2025 waar op allerlei vlakken bezuinigd moet worden. Zo werden de plannen van het zwembad in Wervershoof en een nieuw dorpshuis in Abbekerk acuut stopgezet. 

Gemeentebelangen stelde voor door een belastingverhoging alsnog geld vrij te maken, maar ook dat mocht voor het dorpshuis niet baten. "Ik kreeg gisteravond veel berichten van betrokkenen die enorm teleurgesteld zijn", aldus René Veerman, voorzitter van het dorpshuis. 

Veerman: "Het voelt als kiezersbedrog. Veel partijen hebben in hun programma staan zich op te werpen voor de voorzieningen in kleine kernen, en op het moment dat er echt een vuist moet worden gemaakt, geven zij niet thuis."

Strijdbaar

In 2017 zou er 9,5 miljoen euro uitgetrokken worden voor een MFA, Multifunctione accomodatie komen, wat toen door verschillende omstandigheden niet doorging. Veerman: "We zouden toen doorgaan met de bestaande bezetting van het dorpshuis, dat werd aangepast naar 6,2 miljoen euro." Door corona werd dat uiteindelijk naar beneden bijgesteld naar 4,7 miljoen voor vernieuwbouw. En nu is er niks meer voor vernieuwbouw. "Iedereen die al die jaren aan dit project hebben meegewerkt zijn vrijwilligers, door zo te opereren schoffeer je die."

Veerman laat het hier niet bij zitten en kruipt deze ochtend direct al in de pen. "We gaan ons best doen om zelfstandig oplossingen te zoeken. Ons vertrouwen in de gemeente is weg. Maar we zijn strijdbaar om met private partijen te kijken naar wat er mogelijk is. We gooien zeker niet de handdoek in de ring."

Toch subsidie kinderboerderijen

Voor kinderboerderijen 't Langoortje en De Put is er weer hoop, zij behouden hun subsidies. Die in eerste instantie vanaf 2023 tot nul zouden worden afgebouwd. "Dat was super nieuws om te horen gisteravond, anders had het het einde betekent van de kinderboerderij", zegt Agnes de Jonge van kinderboerderij 't Langoortje.

De kinderboerderij draait geheel op vrijwilligers. "We hebben het echt nodig voor de dieren, het voer, de dierenartskosten en nog de vaste lasten die we hebben. We krijgen jaarlijks zo'n 9 duizend euro, dat is al krap als je bedenkt dat ons afval wegbrengen op jaarbasis ook 2 duizend euro is." 

Lees ook

Voor sport en cultuur wordt met onder meer een verhoging van de ozb-belasting van 1,6 procent gezorgd dat er jaarlijks extra geld beschikbaar is. Ook worden de gelden van de Regatta, die nog wel subsidie kreeg maar niet meer in Medemblik is, ingezet. 

Topsport

Topsportcoördinator Pieter Verhoogt is blij dat het positiever heeft uitgepakt. "Er moet nog wat gerekend worden met de dekking maar dat wordt uitgezocht. Als het wordt zoals nu is besproken, dan kan ik niet anders dan een beetje blij zijn."

Wat dat betekent in de praktijk voor de topsport, is volgens hem nog te vroeg wat over te kunnen zeggen. Verhoogt: "We zijn afhankelijk van wat we willen en kunnen krijgen aan evenementen en wat er op ons af komt, welke sporttalenten er subsidieaanvragen willen doen. We waren in gesprek over een aantal mooie nieuwe evenementen, maar dat zullen we niet allemaal kunnen doen."

Lees ook

Door corona en afgelaste evenementen heeft de topsport wat extra geld over kunnen houden. "De raad heeft dan ook beslist dat we komend jaar wat minder geld krijgen, de jaren daarna weer iets meer. Dat is legitiem. Het doet pijn, maar na gisteren voelt het weer een beetje beter."  

Ambities

Ook Radboud Inline-Skating durft de ambities waaronder het organiseren van een Europacup te behouden, nu de subsidies voor topsport en breedtesport beter uitvallen. "Met de jeugdsubsidie kunnen we nu toch heel veel jeugd goedkoop sporten aanbieden", zegt Rick Schipper. In de laatste tien jaar hebben zij flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de sport en het houden van internationale wedstrijden. 

Zijn broer Kay vult aan: "We hebben dan ook de ambitie om vaker gastheer te zijn van internationale wedstrijden en die doelen vielen eerst in het water. Nu kunnen we weer stap voor stap verder." 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook