Anderhalf jaar na de geruchtmakende kunstroof uit museum Singer Laren staat vandaag de verdachte van de diefstal voor de rechter. Het gaat om Nils M. (58), een man van wie je - na meerdere kunstroven de afgelopen jaren - haast zou kunnen zeggen dat kunstroven zijn beroep is. Nu moet M. zich verantwoorden voor onder meer het stelen van het werk 'Lentetuin' van Vincent van Gogh uit Singer Laren. Een topwerk, dat tot op de dag van vandaag spoorloos is.
Laren trilt anderhalf jaar geleden op haar grondvesten als op een frisse voorjaarsochtend blijkt dat er ingebroken is in museum Singer Laren. Al snel wordt bekend dat er kunst gestolen is. Welk werk de dader of daders hebben meegenomen, wordt na een dag gissen bekend gemaakt: het gaat om een Van Gogh en op precies te zijn om het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' uit 1884. Een schilderij dat Singer Laren in bruikleen heeft van het Groninger Museum.
De diefstal komt keihard aan. "Ik ben geschokt en ongelofelijk pissig dat dit is gebeurd. Dit is een grote klap. Voor ons, voor het Groninger Museum en voor ons allemaal", zegt Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Singer Laren na afloop.
"Ik ben geschokt en ongelofelijk pissig dat dit is gebeurd. Dit is een grote klap"
Klopjacht op schilderij en dader
De grote vraag is meteen: wie heeft het schilderij gestolen en waarom? En vooral: waar is het nu? Daarover gaan na de roof de meest wilde geruchten.
Kunstdetective Arthur Brand, die een aardig 'trackrecord' heeft opgebouwd als het gaat om het opsporen van gestolen kunst, richt zijn blik meteen op professionele criminelen. Dat leidt hij af van de manier waarop de dader van de kunstroof te werk is gegaan: recht op hun doel af door simpelweg een deur te forceren.
De kunstdetective vermoedt dat het kunstwerk gestolen is door grote criminelen, om te gebruiken als inzet voor strafvermindering. "Dat kunstje wordt wel vaker herhaald", vertelt Brand. Een maand later heeft hij al concrete sporen naar het geroofde kunstwerk.
Schilderij op foto's
Meer dan drie maanden na de roof komt er een 'teken van leven' van het schilderij: er duiken foto's op waarop het schilderij te zien is.
Het gaat om foto's die al een paar weken eerder zijn gemaakt, slechts twee maanden na de kunstroof. Het schilderij staat er in goede staat op en over de echtheid van het schilderij is geen enkele twijfel. Dat de foto's opduiken, zorgt voor een soort van opluchting: het schilderij is er nog en in goede staat, maar waar het is, blijft de grote vraag.
Drugscrimineel heeft gestolen kunstwerk
Goed speurwerk zorgt ervoor dat de puzzel rondom het gestolen kunstwerk naarmate de tijd vordert, steeds verder in elkaar valt. Slechts een half jaar na de roof komen er nóg concretere sporen naar het kunstwerk.
Het verhaal dat de peperdure Van Gogh in opdracht is gestolen voor een crimineel die het wil gebruiken als inzet voor strafvermindering wordt steeds duidelijker. Dat levert later ook een naam op: Peter Roy K., de eigenaar van een groot Amersfoorts transportbedrijf en verdachte in een grote drugszaak. Er worden op twee locaties die gelieerd zijn aan K. invallen gedaan, maar het schilderij wordt niet gevonden. Zelf zwijgt K. in alle toonaarden, maar justitie verdenkt hem wel degelijk van heling van het schilderij.
Tekst gaat verder onder de foto
Verdachte van de kunstroof
Terug naar de verdachte van de kunstroof die vandaag voor de rechter staat, Nils M. De Fransman van Tunesische afkomst, die al enkele jaren in Nederland woont, wordt meer dan een jaar na de kunstroof opgepakt door de politie.
En de kunstroof in Laren is niet het enige waar hij van verdacht wordt: een paar maanden na de roof uit Singer Laren zou M. ook het schilderij 'Twee lachende jongens' van Frans Hals hebben geroofd uit het Leerdamse museum Hofje van Mevrouw Aerden.
M. blijkt ook alles behalve een onbekende van de politie: negen jaar geleden sloeg hij al eens toe met een spectaculaire kunstroof in Museum Gouda. Nils M. blies toen met een bom de deur van het museum open en ging met een zogeheten monstrans van verguld zilver aan de haal. De kunstrover werd daarvoor later veroordeeld tot zes jaar cel.
Nu zou M. dus opnieuw hebben toegeslagen, maar de twee gestolen schilderijen zelf zijn nog altijd zoek. De politie zoekt daar nog altijd met man en macht naar, maar van de twee werken ontbreekt tot op de dag van vandaag nog elk spoor.
Maar ook zonder teruggevonden schilderijen, staat M. vandaag voor de rechter. Daarbij zal ongetwijfeld meer duidelijk worden over de kunstroven zelf en de zoektocht naar de gestolen kunstwerken tot nu toe. Of M. daar zelf ook wat over vertelt, valt nog te betwijfelen.
Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]