Ga naar Content

Verdachte Larense Van Gogh-roof hoort strafeis na de zomer, onderzoek loopt nog

De verdachte van de geruchtmakende kunstroof uit Singer Laren, Nils M. (58), hoort na de zomer welke straf hem te wachten staat. De zaak wordt begin september inhoudelijk behandeld, zo heeft de rechtbank vandaag bekend gemaakt. Het onderzoek naar de kunstroof loopt nog.

Het kunstwerk van Van Gogh werd vorig jaar gestolen uit Singer Laren - Foto: Inter Visual Studio/Judith van Dijkhuizen

De bekende kunstrover Nils M. wordt ervan verdacht vorig jaar maart het werk 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh te hebben gestolen uit museum Singer Laren. Een klein half jaar later zou hij nog eens toe hebben geslagen en het werk 'Twee lachende jongens' van Frans Hals uit het Leerdamse museum Hofje van Mevrouw Aerden hebben gestolen.

De twee schilderijen zijn tot op de dag van vandaag zoek, al gaat het vermoeden dat de werken in handen zijn van een drugscrimineel die ze allicht wil gebruiken als inzet voor strafvermindering.

Lees ook

Onderzoek naar sporen

Nils M. werd drie maanden geleden aangehouden als verdachte van de twee kunstroven. Het onderzoek naar de twee diefstallen loopt nog, zo werd vandaag in de rechtbank duidelijk.

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar glasscherven die niet alleen aangetroffen zouden zijn in de schoenzolen van M., maar ook in museum Singer Laren. De officier van justitie wacht nog op enkele rapporten daarover. 

Andere verdachte

Daarnaast moet justitie nog een andere mogelijke verdachte verhoren, van wie ook sporen zijn aangetroffen in het museum de ochtend na de kunstroof. Dat zou impliceren dat M. tijdens de kunstroof hulp heeft gehad van een andere verdachte, iets wat de officier van justitie nog niet uitsluit. 

Naast de sporen van de Larense kunstroof wordt er ook nog onderzoek gedaan naar gevonden sporen na de kunstroof uit het Leerdamse museum Hofje van Mevrouw Aerden. Ook daar gaat het om schoensporen. 

De officier van justitie verwacht nog een maand nodig te hebben om de onderzoeken af te ronden. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat nu op de rol voor vrijdag 10 september. De verwachting is dan dat M. zelf ook in het beklaagdenbankje plaatsneemt. Of hij dan ook een uitgebreide verklaring gaat afleggen over de twee kunstroven, kon zijn advocaat vandaag nog niet bevestigen.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]