Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Van Gogh-roof komt hard aan bij museumdirecteur: "Heel pissig over"

30 maart 2020, 19.21 uur
Door Carlijn Kolk · Foto: Het gestolen doek van Vincent van Gogh | Groninger Museum

LAREN - Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm kan nog steeds niet geloven dat dieven vannacht een schilderij van Vincent van Gogh hebben gestolen. "Eén van de ergste dingen die je kan overkomen als je 'museumman' bent, zoals ik mijzelf altijd noem", vertelt hij.

De Lorm werd vannacht wakker van zijn telefoon: het waren foto's van een inbraak in zijn museum, al was de buit toen nog onbekend.

De inbrekers sloegen rond 3.15 uur toe. "Ze hebben een ruit ingeslagen en zijn naar binnen gegaan", vertelt politiewoordvoerder Joost Lanshage. "Uiteraard moet verder onderzoek uitwijzen wat er precies is gebeurd." Meer details kan hij op dit moment niet geven. 

Museumdirecteur De Lorm steekt zijn boosheid over de roof niet onder stoelen of banken. "Mijn missie is om kunst en cultuur over te dragen aan het publiek. Dat een van de werken van de meest geliefde en beroemde schilders ons ontnomen wordt, is heel erg. Daar ben ik pissig over."

Het gestolen schilderij heeft Van Gogh in 1884 geschilderd toen hij bij zijn ouders in Nuenen was. De museumdirecteur legt uit hoe het schilderij eruit ziet: 

Jan Rudolph de Lorm - NH Nieuws

Het is niet voor het eerst dat het Larense museum doelwit is van inbrekers. In januari 2007 was er zelfs een grote kunstroof. Toen werden uit de museumtuin zeven beelden gestolen.

Algemeen directeur Evert van Os legt uit dat de beveiliging sindsdien flink is opgeschroefd. De maatregelen die het museum vanwege de coronacrisis heeft genomen, hebben volgens hem geen invloed gehad op de beveiliging van het museum: 

200330_kunstrooflaren_algemeendirecteurV2 - NH Nieuws

Een klein leger van rechercheurs en kunstroofexperts onderzoekt de zaak. Camerabeelden van het museum worden bekeken en de politie is ook nog op zoek naar beelden van omwonenden. Getuigen van de inbraak of mensen die meer weten, wordt opgeroepen zich te melden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!