Ga naar Content

Kunstdetective Brand op het spoor van uit Museum Singer Laren gestolen Van Gogh

LAREN - Kunstdetective Arthur Brand zegt 'behoorlijk concreet' te weten waar het schilderij van Vincent van Gogh dat dit voorjaar werd gestolen uit Museum Singer in Laren, op het ogenblik is. Hij stelt ook te weten in wiens handen het werk is.

Foto: Arthur Brand

Vanavond start het nieuwe seizoen van zijn televisieprogramma 'De Kunstdetective', waarin hij de Van Gogh-roof belicht. Mocht hij het schilderij niet eerder boven tafel hebben, aldus Brand, dan maakt hij in de zesde en laatste aflevering bekend hoe de affaire precies in elkaar steekt.

Het bewuste schilderij van Vincent van Gogh, de 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar', werd in de nacht van zondag 29 op maandag 30 maart gestolen uit Singer Laren. In juni kreeg Brand al foto's in handen van het schilderij. 

Lees ook

Gestolen voor strafvermindering

Volgens Brand zijn topcriminelen geïnteresseerd in beroemde kunstwerken omdat ze denken dat als ze in handen van justitie vallen, ze dergelijke schatten kunnen ruilen voor strafvermindering. De werken worden of op bestelling geroofd of eerst gestolen en vervolgens aangeboden aan belangstellenden uit het criminele circuit.

Brand denkt overigens dat deze praktijk een aflopende zaak is, omdat justitie ook wel ziet dat deze kunstroof bevordert. "Anders gaat iedereen het museum in", zo zegt hij. Hij zegt dat het Openbaar Ministerie nu op 'de harde toer' gaat en ook nog weleens heling ten laste kan gaan leggen.

Vorige week werd een schilderij van Frans Hals gestolen in Leerdam. Brand weet niet bij wie of waar het is, maar hij denkt dat ook hier strafvermindering het doel is.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected] 

Lees ook