Ga naar Content

Gedeputeerde voorlopig machteloos in strijd tegen uitstoot Tata Steel

Jeroen Olthof, gedeputeerde van Noord-Holland, kan niet de stappen maken die hij nodig acht in de strijd tegen luchtvervuiling in de regio IJmond. Dat zegt de bewindspersoon in een interview met NH Nieuws. "Met de instrumenten die ik nu heb ga ik dat, met name op de kortere termijn, niet redden. Dat besef krijg ik nog meer na de uitkomst van het nieuwe RIVM-onderzoek."

Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws

Hoe heeft het zover kunnen komen dat mensen letterlijk ziek worden van de lucht in de IJmond? Zijn er lessen te trekken? En belangrijker: Is de overheid wel in staat om de inwoners voldoende te beschermen? 

NH Nieuws sprak met de bestuurders die Tata Steel moeten controleren: de staatssecretaris, de gedeputeerde van de provincie en de wethouder van de gemeente Velsen. In drie afleveringen gaan zij in op prangende vragen. Vandaag: kan de overheid de burgers wel voldoende beschermen? En wanneer moet Tata Steel sluiten? 

Bekijk de antwoorden van de bestuurders in de onderstaande video

Gedeputeerde wil hulp in strijd tegen luchtvervuiling - NH Nieuws

Meer Tata Steel & de overheid
NH Nieuws sprak in een drieluik met de bewindspersonen uit drie bestuurslagen: demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), gedeputeerde Jeroen Olthof (Noord-Holland) en wethouder milieu in Velsen, Sebastian Dinjens. Donderdag liet NH Nieuws al zien dat het toezicht op Tata Steel jarenlang faalde.

Maandag gaan de bestuurders in op meer vragen over de rol van de overheid in de toekomst en toezicht op Tata Steel. 

Inmiddels staat het vast: mensen in de IJmond worden ziek van de slechte lucht. Opnieuw joeg de uitkomst van een RIVM-onderzoek de inwoners van de IJmond schrik aan. Eerder werd ook al bekend dat er op sommige plekken in Beverwijk en IJmuiden longkanker tot wel vijftig procent vaker voorkomt dan in de rest van Nederland. Hoewel een direct verband door het RIVM niet werd gelegd, zijn de ogen vooral gericht op de grootste vervuiler in het gebied: Tata Steel.

Niet alleen Tata Steel zelf, maar ook de overheid ligt al langere tijd onder vuur. Omwonenden voeren een verbeten strijd om de leefbaarheid te verbeteren tegen Tata Steel, maar ook tegen het zogeheten bevoegd gezag: de Provincie Noord-Holland. Ondertussen buigt de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich over de vraag of de overheid de inwoners wel voldoende beschermt. En hoopt advocaat Bénédicte Ficq het Openbaar Ministerie te overtuigen om een strafzaak te beginnen voor het 'moedwillig schaden van mens en dier'. 

300 miljoen euro 

Tata Steel liet eerder in een reactie weten hard te werken aan maatregelen die de impact op de omgeving verder verminderen. Zo maakte Tata Steel eind maart bekend om samen met het Rijk de verduurzaming van het bedrijf aan te pakken. Een van de oplossingen zal zijn om de CO2 die wordt afgevangen op te slaan in lege gasvelden in zee. 

Het staalbedrijf wil 300 miljoen euro uittrekken om de overlast aan te pakken. Wat ze precies gaan doen is nog onduidelijk. Het pakket aan maatregelen wordt binnenkort bekend gemaakt

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]