Ga naar Content

Rijk en Tata Steel maken afspraken over aanpak CO2-uitstoot: in 2027 opslag in zee

IJMUIDEN - Tata Steel gaat samen met het Rijk de verduurzaming van het staalbedrijf aanpakken. De belangrijkste doelstellingen zijn: het terugdringen van de CO2-uitstoot en de overlast op milieu en de omgeving. Eén van de oplossingen is om de CO2 die wordt afgevangen op te slaan in lege gasvelden in zee. 

Foto: NH Nieuws/ Ruth Oei

In de afspraken die het Nederlandse staalbedrijf heeft gemaakt met de overheid staat dat Tata Steel tegen 2030 de huidige uitstoot met veertig procent moet hebben teruggebracht. Dit is meer dan eerdere afspraken die zijn gemaakt wat betreft de bijdrage van Tata Steel aan de klimaatdoelen.

Demissionair minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat noemt de beoogde CO2-reductie een ‘ambitieuze stap’, waarmee Tata Steel een belangrijke bijdrage kan leveren aan het klimaatakkoord. Het kabinet zal op sommige knelpunten moeten helpen, zoals bij infrastructuur en het verlenen van vergunningen.

Financieel haalbaar

Om het financieel haalbaar te maken zal de rijksoverheid meedenken over mogelijkheden wat betreft investeringen vanuit zowel bestaande Nederlandse als Europese fondsen. 

"Dit is onze ambitie, maar dat hangt natuurlijk ook af van de financiële middelen"

ariane volz, woordvoerder tata steel

Dat het op alle vlakken een flinke klus zal worden, daar is Tata Steel zich bewust van, zo laat woordvoerder Ariane Volz weten. "Dit is wel onze ambitie, met als kanttekening dat het natuurlijk ook afhangt van de financiële middelen", zo stelt Volz. Tata Steel hoopt hierbij onder andere op een bijdrage van het rijk via subsidies ter stimulering van duurzame energieproductie en klimaattransitie. Het inroepen van hulp van externe financiers is daarnaast ook een optie.

Het belangrijkste aspect van de afspraken is volgens Volz het plan voor het afvangen en opslaan van CO2 in lege gasvelden in zee, vijftien kilometer van de kust van IJmuiden. "We hebben ons voornemen kenbaar gemaakt bij de omgevingsdienst, zij zullen dat openbaar maken. Aan ons de taak om het effect op het milieu te verduidelijken, met hopelijk als resultaat de benodigde vergunningen."

"Afhankelijk van het verloop van deze procedure hopen we dat de opslag in zee in 2027 in gebruik kan worden genomen", legt Volz uit. "Dan zal de beoogde reductie van onze CO2-uitstoot ook haalbaar moeten zijn."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]