Ga naar Content

Maatregelen aangescherpt: zo reageert Noord-Holland op mogelijke avondklok

NOORD-HOLLAND - Het kabinet heeft vanmiddag nieuwe, strengere coronamaatregelen aangekondigd. Als een meerderheid van de Tweede Kamer voor is, geldt er waarschijnlijk vanaf het eind van de week een avondklok. Zeker is dat je vanaf nu nog maar één bezoeker thuis mag ontvangen.

Foto:

Vooral met de komst van de avondklok, die waarschijnlijk gaat gelden tussen 20.30 uur en 4.30 uur,  is lang niet iedereen blij. Supermarkten en avondwinkels moeten eerder de deuren sluiten. 's Nachts bevoorraden zou nog wel eens lastig kunnen worden.

"Je mag toch hopen dat het volledig logistieke gedeelte voor de supermarkten intact blijft, want je wil ook niet te veel klanten en personeel tegelijk in de winkel hebben. Maar ook wat betreft het aantal vrachtwagens is niet te doen als de avond- en nachtlevering straks niet meer mag", vertelt bedrijfsleider Lucas Schoonebeek van de Albert Heijn in IJmuiden.  

Avondwinkels vrezen volgens Omar Aziz van avondwinkel Van Wou in Amsterdam voor hun voortbestaan, als het daadwerkelijk tot een avondklok komt. "Als het zo doorgaat, op lange termijn, dan gaan avondwinkels het niet meer redden. We kunnen wel zeggen dat het tot 9 februari gaat duren, maar in België is al sinds oktober een avondklok."

Ook de supermarkten moeten bij een invoering van een avondklok hun deuren eerder sluiten. Afgesproken is dat zij om 20.15 uur de rolluiken naar beneden doen. Daarmee komt een ouderenuurtje te vervallen. "Dat is iets wat Rutte niet benoemde", zegt Vomar-directeur Aart van Haren tegen NH Nieuws.

Gepuzzel 

Taxischauffeurs worden ook hard getroffen door de avondklok. Overdag merkt chauffeur Yavuz dat hij veel minder kilometers maakt, maar ook de avond valt straks stil. "We hadden nog wel eens een ritje naar Schiphol, maar dat is ook weggevallen. Nu mensen ook 's avonds niet meer op pad mogen valt bijna alles weg."

De dreigende avondklok trekt ook een zware wissel op jongeren. Jeugdwerkers maken zich zorgen over het isolement waar ze in terecht komen, waardoor mentale problemen kunnen ontstaan en zelfs verergeren.

Sport

Sporters kunnen 's avonds niet meer trainen, dat vindt Robin Korving trainer van atletiekvereniging Hera in Heerhugowaard enorm veel gepuzzel. "Het gooit de trainingen behoorlijk in de war." Ook voor kinderen vindt hij het lastig. "Ook voor de kinderen is het vervelend. We zijn al de klos want we mogen niet binnen trainen. Er blijft vrij weinig over op deze manier."

Topsporters worden door het kabinet uitgezonderd van de avondklok. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat sporters afhankelijk zijn van hun werkgever, zij moeten een verklaring afgeven. De verwachting is dat de verschillende clubs een verklaring zullen gaan regelen.

Mantelzorg makelaar Corry Brouwer - Foto:

Er geldt ook een uitzondering voor mantelzorgers, zij mogen ook in de avonduren zorg verlenen. De afgelopen week kreeg mantelzorg makelaar Corry Brouwer veel verontruste telefoontjes binnen van bezorgde cliënten. "De avondklok maakt mensen angstig. Het leeft erg onder de mantelzorgers." 

 Vliegverbod

Een andere belangrijke maatregel is het vliegverbod naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika dat vanaf aanstaande zaterdag ingaat. Reizigers uit andere landen moeten twee keer getest worden, één PCR-test 72 uur voor vertrek en kort voor vertrek een antigeen-sneltest. KLM stopt daarom voorlopig met alle verre vluchten.

De vliegmaatschappij wil voorkomen dat bemanningsleden stranden in het buitenland. Als voorbeeld geeft de woordvoerder een reis naar Zuid-Korea. De bemanning kan met een negatieve PCR-test binnen 72 uur van Schiphol naar Seoel en terug vliegen, maar moet dan voor vertrek naar Schiphol ook een antigeentest doen. Als die positief zou blijken, moet dat bemanningslid worden achtergelaten.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.