Ga naar Content

Supermarkten maken zich op voor avondklok: 'Hopelijk blijft de logistiek buiten schot'

IJMUIDEN - Wanneer vanmiddag tijdens de persconferentie de avondklok zal worden aangekondigd, zitten ook de supermarktketens op het puntje van hun stoel. Want wordt alleen de sluitingstijd teruggeschroefd of zal ook het logistieke gedeelte moeten worden aangepast aan de avondklok? "Als we straks tijdens de openingstijden alle vakken moeten vullen, dan hebben we wel een probleem", voorspelt bedrijfsleider Lucas Schoonebeek van de Albert Heijn in IJmuiden.

Foto: BSR Agency/Niels Wenstedt - foto ter illustratie

Schoonebeek runt de Albert Heijn aan het Dudokplein in IJmuiden en laat weten dat er vanuit de Ahold-directie meerdere scenario’s klaarliggen, afhankelijk van hetgeen straks tijdens de persconferentie wordt aangekondigd. "Waarschijnlijk zullen de winkels om acht uur 's avonds moeten sluiten in plaats van 22.00 uur, we verwachten niet dat dat tot problemen zal leiden", zegt Schoonebeek. "We zien nu al een grotere klantenspreiding gedurende de dag door het thuiswerken, omdat mensen makkelijker overdag hun boodschappen kunnen doen."

Waar volgens Schoonebeek de directie zich vooral zorgen over maakt, is wat de regels zullen zijn voor het logistieke gedeelte van de winkels en de impact die dat met zich mee zal brengen. "Wij werken elke dag tot ongeveer 23.00 uur om de vakken te vullen en de winkel op te ruimen, maar ook de laatste vrachtwagen die ons bevoorraadt komt pas om 21.00 uur."

Bevoorrading 's nachts

"Er zijn filialen waar vanwege de grootte en de hoeveelheid goederen de bevoorrading ‘s nachts plaatsvindt", legt Schoonebeek uit. "Je mag toch hopen dat het volledig logistieke gedeelte voor de supermarkten intact blijft, want je wil ook niet te veel klanten en personeel tegelijk in de winkel hebben. Maar ook wat betreft het aantal vrachtwagens is niet te doen als de avond- en nachtlevering straks niet meer mag."

"Je wil niet te veel klanten en personeel tegelijk in de winkel hebben"

Lucas Schoonebeek, bedrijfsleider

Schoonebeek verwacht niet dat het twee uur eerder sluiten van zijn supermarkt voor veel commotie zal zorgen onder de klanten. "De serieusheid van de situatie is nu wel geland, mensen accepteren makkelijker de regels. Ook toen we na 20.00 uur geen alcohol meer mochten verkopen verliep dat vrij gemoedelijk, dus ik verwacht dat dit ook soepel zal verlopen."

De groep klanten waar hij zich wel zorgen om maakt, zijn de mensen die juist de rustige avonduurtjes gebruiken om de drukte te vermijden uit angst voor besmetting. Doordat de winkeltijden worden ingekort zal het drukker worden tijdens de uren dat ze wel open zijn, vermoedt Schoonebeek. "Hoe dan ook is het voor nu afwachten welk van de scenario’s die bij het hoofdkantoor klaarliggen zal worden ingezet. Ik ben heel benieuwd."

Michiel Muller, oprichter boodschappenbezorgservice Picnic

"Op elke aangekondigde persconferentie bereiden wij ons vantevoren voor wat mogelijke uitkomsten kunnen zijn. In het geval van een mogelijke avondklok zijn wij inmiddels druk met het opstellen van formulieren voor ons personeel dat ‘s avonds werkt." 

"Een avondklok zal sowieso impact hebben, zeker ook omdat de productieketen in de voedselwarenindustrie nauw luistert, zeker als het aankomt op verse levensmiddelen. We hopen dan ook dat de maatregelen die straks worden aangekondigd voor onze leveranciers en andere bedrijven waarvan we als bezorgservice afhankelijk van zijn, weinig impact hebben."

"Wel verwacht ik dat we meer bestellingen zullen krijgen, want dat lijkt de tendens na een persconferentie. Die directe toename van bestellingen is een optelsom van meerdere factoren en in het geval van vandaag zal dat te maken hebben met een toegenomen angst op besmettingen door de Britse mutatie en natuurlijk een invoering van de avondklok. Wat altijd meespeelt is dat mensen bang zijn dat de leveringslots vol raken en dus zo snel mogelijk een plekje willen bemachtigen."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]