Ga naar Content

Culturele sector niet verrast door nieuwe maatregelen: "Last met zijn allen dragen"

NOORD-HOLLAND - In de persconferentie van vanavond werd aangekondigd dat onder andere musea, theaters, bioscopen twee weken dicht moeten. De sector kan niet anders dan zich hierbij neer te leggen. De nieuwe maatregelen kwamen ook niet als een verrassing aangezien de meeste plannen al waren uitgelekt. 

Foto: Cinema Enkhuizen

De culturele sector in Alkmaar schikt zich in het lot. Er is teleurstelling, maar vooral begrip. "Het is vreselijk jammer", stelt Eva Groentjes van het Stedelijk Museum in Alkmaar. "Maar we vinden het niet meer dan vanzelfsprekend dat we de last met z'n allen dragen. Kijk naar de horeca, die zijn al weken dicht."

De musea in Amsterdam sluiten zich daarbij aan. Uit een inventarisatie onder de musea blijkt dat ze ervan overtuigd dat zij de afstanden goed kunnen waarborgen, toch vinden zij zonder uitzondering dat het terugdringen van de besmettingscijfers het belangrijkst is. "We hopen dat de tijdelijke sluiting effect heeft," zegt Kim Koopman, woordvoerder van het Amsterdam Museum. "We werken namelijk hard door aan de tentoonstellingen en hopen daarvoor snel bezoekers te mogen ontvangen."

Enige uitje

"Het is ontzettend jammer, vooral voor onze bezoekers. Musea, bioscopen en theaters zijn voor veel mensen nu hun enige uitje", zegt een woordvoerder van museum Singer Laren. Ook de theaters en musea in Het Gooi reageren, net als de zalen in West-Friesland, gelaten, maar denken twee weken nog wel te overleven door eerdere overheidssteun. Ook is deze sluiting van twee weken, beter te behappen dan de tijdens de 'lockdown' eerder dit jaar. "Tijdens de eerste sluiting zijn we gestart met Singer TV. We maakten laagdrempelige filmpjes over verschillende kunstwerken. We merkten dat dat goed bekeken werd en erg gewaardeerd. Dat willen we nu zeker weer gaan oppakken."

Foto:

Een vakantie naar het buitenland lijkt er voorlopig niet in te zitten. Het kabinet geeft een negatief reisadvies voor het buitenland. Voor bezoekers van het indoor skicentrum in Heemskerk was het geen verrassing dat de wintersportvakantie niet door kan gaan. "Ik had me er al een beetje bij neergelegd dat het er niet van zou komen", zegt een vrouw tussen twee oefensessies door. "Dus geen probleem. Het heeft ook wel weer een voordeel. Zo heb ik nu meer tijd het onder de knie te krijgen..."

Ook zwembaden kunnen niet, geheel, open blijven. Zwembad De Waterlelie in Aalsmeer is blij dat de zwemlessen wel door kunnen gaan: "Ik dacht heel even dat ook sporthallen en gymzalen dicht zouden moeten,maar dat is niet aan de orde. De jeugd tot aan 18 jaar kan daar blijven sporten, en dat is mooi.", vertelt directeur Marten van Maastrigt naar aanleiding van de persconferentie. Hoewel het zwembad het moeilijk gaat krijgen dat het terugdringen van het aantal besmettingen van groter belang is dan het openhouden van het zwembad.

Dierentuinen

"Natuurlijk kost het geld, maar het is te overzien. We zijn wel ons dagelijkse werk kwijt, dat is jammer. Maar zet je dat af tegen de noodzaak, dan is het een goede duidelijke stap van het kabinet", zegt beheerder Buijs van de kleinste dierentuin in Nederland tegenover NH Nieuws. Krokodil Wilma vindt de sluiting minder erg: ""Die vindt het prachtig als de bezoeker er niet is, eindelijk even rust voor haar."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.