Ga naar Content
Amstelland

Zwembad de Waterlelie dicht, zwemlessen gaan door: "Ik had die uitzondering niet verwacht"

3 november 2020, 20.41 uur
Door: Jasper Leegwater · Foto: Zwembad de Waterlelie

AALSMEER - Vanaf morgen zal het Aalsmeerse zwembad De Waterlelie in ieder geval voor de komende veertien dagen haar deuren moeten sluiten, behalve voor zwemlessen. Dat is niet voor het eerst, maar wel weer een rake klap voor het zwembad. Toch heeft de directeur er alle begrip voor. "Het is zaak dat de zorg wordt ontlast en daar moeten ook wij solidair in zijn." 

Het was voor Marten van Maastrigt een spannende avond. De directeur van ESA, de overkoepelende beheerder van meerdere sportlocaties in Aalsmeer en Kudelstaart, hoorde premier Mark Rutte vertellen dat de zwembaden vanaf morgenavond dicht gaan. "Ik dacht heel even dat ook sporthallen en gymzalen dicht zouden moeten,maar dat is niet aan de orde. De jeugd tot aan 18 jaar kan daar blijven sporten, en dat is mooi."

Minder klanten

Marten is bang dat niet alle gemiste inkomsten gecompenseerd zullen worden. "Het is een superslecht jaar. In hoeverre we gesteund worden is nog afwachten. We maken ons daar wel zorgen om. We zijn nooit meer 'normaal' open geweest. In een normale situatie komen er 1200 baanzwemmers per week, dat zijn er nu ongeveer 500. Of die klanten terug komen is nog maar de vraag."

Het is in ieder geval zeker dat het zwembad onder de grotendeelse sluiting zal lijden. "Twee weken geen inkomsten, dat is wat het betekent. Een zwembad is een plek waar mensen vanwege sociale contacten naartoe komen. Dat is er nu niet." 

"Als we alleen zwemles geven en verder gesloten zijn is het nog makkelijker om afstand te bewaren"

Marten van Maastrigt, directeur de waterlelie

Jeugd tot 12 jaar is dus nog wel welkom in het zwembad voor zwemlessen. "Ik had die uitzondering niet verwacht. Ik vind het fijn voor de kinderen want er is geen onderbreking in hun zwemopleidingen. Als we alleen zwemles geven en verder gesloten zijn is het nog makkelijker om afstand te bewaren en de andere richtlijnen te volgen. Het geven van zwemles is ook het meest financieel interessant."

Ouders zullen elkaar tegenkomen

De directeur begrijpt dit besluit anderzijds niet helemaal. Volgens hem worden de reisbewegingen hiermee niet beperkt. "Toch zullen ouders elkaar wel extra tegenkomen en zij zijn zo alsnog onderweg. Er wordt van ze gevraagd om buiten te wachten, het is allemaal geen feestje voor de ouders."

Voor veel gebruikers van het zwembad is het een plek voor plezier of sportiviteit. De directeur benadrukt dat ook een andere belangrijke functie van de baden nu wegvalt. "We hebben hier een fysiotherapie in het pand zitten en cliënten van die praktijk sporten en revalideren ook in ons zwembad. Dat komt nu ook stil te liggen. Uiteindelijk zijn het allemaal noodzakelijke keuzes die gemaakt moeten worden, om de druk op de zorg te verminderen."

Werken in de zorg

Marten benadrukt in gesprek met NH Nieuws dat het terugdringen van het aantal besmettingen van groter belang is dan het openhouden van het zwembad. Zijn personeel zal de komende weken weinig te doen hebben binnen de muren van het zwemcomplex. Daarom wil hij ze een alternatief bieden. "Morgen gaan we onze medewerkers voorleggen of zij geïnteresseerd zouden zijn in een tijdelijke overstap naar werken in de zorg. Het kan zijn dat er medewerkers zijn die dat zien zitten en ik zou het mooi vinden als dat ook echt gaat gebeuren."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]