Ga naar Content

Terugkijken: persconferentie Rutte en De Jonge, nieuwe coronamaatregelen aangekondigd

NOORD-HOLLAND - Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hebben nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Publieke gebouwen sluiten en de horeca blijft dicht tot half december. Er geldt een negatief reisadvies naar het buitenland en de groepsgrootte wordt verkleind. 

Een eerdere persconferentie - Foto:

Tijdens de persconferentie is zojuist bekend gemaakt dat theaters, bioscopen en musea de komende twee weken dicht gaan, daarnaast gaan ook pretparken, dierentuinen, zwembaden en sauna's de komende weken dicht. De huidige gedeeltelijke lockdown, waaronder de sluiting van de horeca, blijft zo tot half december. Het kabinet wil terug naar het besmettingsniveau van voor de zomer. 

De sluiting geldt voor publiek toegankelijke gebouwen, daaronder vallen naast musea en theaters, ook buurthuizen, verenigingsgebouwen, bibliotheken en monumenten. Er geldt hierbij een uitzondering voor contactberoepen en winkels. 

Premier Rutte benadrukte dat het wel beter lijkt te gaan met de coronacijfers, maar dat we er nog niet zijn. "Het gaat niet slecht, maar ook niet goed." Ook noemde hij nogmaals dat thuiswerken de norm is. Hij en minister De Jonge willen met de nieuwe maatregelen mede de druk op de zorg afnemen. 

Groepsgrootte 

De maximale groepsgrootte op staat is nu vier, deze wordt verkleind naar twee personen. Binnen in huis mogen maximaal 2 gasten per dag worden ontvangen. Kinderen tot en met twaalf jaar zijn hiervan uitgezonderd. Bij bruiloften mogen er nog maar 20 personen aanwezig zijn. Voor uitvaarten gelden de nieuwe regels vanaf aankomende maandag, dan mogen er 30 mensen aanwezig zijn. 

Sportscholen sluiten niet, maar groepslessen worden wel verboden. Er mag nog getraind worden met maximaal 2 personen. Voor kinderen onder de 18 geldt dit niet, zij mogen nog wel in in teamverband trainen. 

Kerst

Het is nog niet duidelijk op welke manier Kerst dit jaar kan worden gevierd. Het kabinet vindt het van belang dat het gevierd kan worden, maar kan geen beloftes doen. Volgens Rutte worden de mogelijkheden aankomende tijd onderzocht, hij komt daar nog op terug.  

Er is een negatief reisadvies afgegeven voor reizen naar het buitenland. Niet alleen voor de kerstvakantie, maar tot half januari. Dit geldt niet voor het Caribisch gebied. 

Mogelijke avondklok

Als de komende tijd de besmettingen niet dalen zullen er regionaal zwaardere maatregelen worden genomen. Een mogelijke avondklok is een van die maatregelen, ook kunnen middelbare scholen gesloten worden en zouden winkels in de detailhandel met beperkingen te maken kunnen krijgen. 

De nieuwe maatregelen gaan morgen om 22.00 uur in. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.