Ga naar Content
Noord-Holland

Harddrugsproductie is hot in Noord-Holland met havens, Schiphol, Amsterdam en buitengebieden

11 juli 2020, 09.40 uur · Aangepast 2 oktober 2020, 08.22 uur
Door: Maaike Polder & Floris van der Woude · Foto: ANP / Marco de Swart

NOORD-HOLLAND - Onze provincie blijkt met haar havens, Schiphol, drugsstad Amsterdam en landelijke gebieden een strategische plek voor de productie van xtc, mdma, crystal meth en miauw miauw. Waar je voorheen bij harddrugsproductie dacht aan Noord-Brabant en Oost-Nederland, neemt het aantal laboratoria in Noord-Holland nu toe. Criminelen opereren soms midden in een woonwijk of drukke bedrijventerreinen en brengen gewone mensen in gevaar.

Busjes die af en aanrijden, blauwe jerrycans en ketels met gevaarlijke chemicaliën: er zijn in de afgelopen zes maanden in deze provincie al twee keer zoveel drugslabs ontmanteld als in heel 2019. De politie ziet ook meer drugsopslaglocaties en dumping van chemisch drugsafval.

Volgens Martine Goosens, projectleider van Productielocaties Drugs, (onderdeel van het Regionale Programma Aanpak Ondermijning Noord-Holland) gaat het deels om verplaatsing van drugsproductie uit andere provincies, maar ook om uitbreiding.

Tekst gaat door onder het kader

Drugslab Heiloo

Bij een ontmanteld drugslab in Heiloo zouden Noord-Hollandse vissers betrokken zijn. Het lab werd op 17 juni ontmanteld door de landelijke eenheid van de politie. In de garagebox op een bedrijventerrein bleek mdma-olie te worden gemaakt; dit lab was onderdeel van een hele productielijn met labs op andere locaties. NH Nieuws sprak met buren in Heiloo: "Het waren aardige jongens. We kregen weleens vis van ze." Bekijk de reportage hier.

NH Nieuws sprak Goosens, criminoloog Ton Nabben en misdaadjournalist Jan Meeus over de toenemende productie van synthetische drugs in Noord-Holland aan de hand van de vier geografische factoren.

1. De havens

Onze provincie heeft twintig (jacht)havens. Dat komt goed uit voor criminelen, want goede bereikbaarheid is essentieel voor het produceren van harddrugs, zegt criminoloog aan de Universiteit van Amsterdam Ton Nabben. "Er komen allemaal goederen in en uit onze open economie. Via de routes van de haven is het ideaal voor smokkelaars om Chinese grondstoffen van harddrugs te importeren."

Wat ook kan meespelen in bijvoorbeeld de drugsactiviteit in het havengebied van IJmuiden is dat er in havens als Rotterdam strenger wordt gecontroleerd, zegt misdaadverslaggever Jan Meeus. "Een soort waterbed-effect. Als er op een plek harder wordt gedrukt (dus daar scherper wordt gelet op de import en export van grondstoffen en drugs, red.), verplaatst de handel zich."

Daarnaast, zegt Meeus, staat IJmuiden direct in contact met Engeland, wat mogelijk een belangrijke afzetmarkt is voor in Noord-Holland gemaakte harddrugs.  

"Door toename van internationale vraag naar drugs neemt het aantal labs toe"

TON NABBEN, CRIMINOLOOG

De harddrugs die in Nederland worden geproduceerd, zijn vooral bestemd voor het buitenland. "Hoewel we niet het enige land zijn dat xtc produceert, hebben we in Nederland bij uitstek wel de know how", legt Nabben uit. "De productie van synthetische drugs begon in de jaren '80 in Brabant, met her en der een laboratorium. Maar door de toenemende internationale vraag is de productie toegenomen en dus ook meer labs."

2. Luchthaven Schiphol

In mei bleek uit een onderzoeksrapport dat de bagagekelders en vrachtloodsen blinde vlekken zijn voor de politie op Schiphol en dat hier relatief veel drugscriminaliteit voorkomt. Ook wordt de Schiphol-identiteitspas, waarvan er tienduizenden in omloop zijn, veel misbruikt door criminelen.

Zo zouden schoonmakers en cateringmedewerkers worden ingezet voor drugssmokkel: ze brengen en halen trolleys met voedsel op die daarvoor gebruikt kunnen worden. Wie dit opmerkt en zijn mond opentrekt, kan rekenen op pesten, intimidatie of geweld door de criminelen, is te lezen in het rapport.

"In de lege buitengebieden van Noord-Holland is jarenlang weinig toezicht gehouden"

MARTINE GOOSENS, PROJECTLEIDER VAN PRODUCTIELOCATIES DRUGS

Goosens: "Schiphol is een logistiek knooppunt, maar niet alleen voor goederen; er worden ook personen ingevlogen. Bij de productie van drugs zijn niet alleen mensen met een Nederlandse nationaliteit betrokken, maar ook buitenlandse, bijvoorbeeld uit Latijns-Amerika."

Het hele rapport van het onderzoek is hier te lezen. 

3. Drugshoofdstad Amsterdam

Het imago van Amsterdam als drugsstad en belangrijke afzetmarkt lijkt een aantrekkingskracht te hebben op harddrugscriminaliteit, zegt Goossens. "Daar zijn geen cijfers voor te vinden, maar dit is wel wat wij denken." 

In augustus vorig jaar bleek al uit een rapport dat het de gemeente niet lukt om grip te krijgen op de Amsterdamse onderwereld. 'Door gebrek aan sturing, daadkracht en handhaving hebben kopstukken in de drugswereld vrij spel', viel te lezen.

4. Groot buitengebied

Tot slot de uitgestrekte polders van onze provincie. "In die lege buitengebieden is jarenlang weinig toezicht gehouden", zegt Goosens. Daarmee hadden drugscriminelen vrij spel. In Berkhout, een klein dorpje binnen gemeente Koggenland, is vorige week een levensgevaarlijk crystal meth-drugslab opgerold in een schuur van een nietsvermoedende Berkhouter.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Dit is het drugslab in Berkhout, in een schuur achter een woning / Politie Noord-Holland Noord

"Een criminele organisatie is op zoek naar zwakke plekken, zoals mensen met schulden of zoals hier, iemand die geen idee heeft", zegt criminoloog Nabben. "Een doorsnee Brabantse boer weet inmiddels wel dat als iemand aanklopt om een loods te gebruiken, ze op moeten letten, maar in Noord-Holland is dit mogelijk nog niet zo." 

Naast in de buitengebieden, zitten drugslabs ook in bedrijfspanden en woningen. Goosens: "Ik heb me verbaasd over het lef van de drugscriminelen: de labs zitten ook op plekken waar veel mensen wonen en werken."

Op die manier raken gewone mensen betrokken bij drugscriminaliteit. "In de keten van drugsproductie zijn veel mensen nodig die allemaal een andere rol vervullen; chemicaliën bestellen en leveren, glazen stolpen fabriceren, vaten kopen en vervoeren, de locatie vinden. Allemaal stappen in het proces waarbij ook gewone goedbedoelende burgers betrokken kunnen raken. Als je als eigenaar van een lege schuur in zee gaat met mensen die onder valse voorwendselen gebruik willen maken van je pand, zit je al snel verstrikt in het web van criminaliteit. Er is dan nauwelijks nog een weg terug."

Gevaren

Harddrugsproductielabs zijn op zichzelf ook gevaarlijk: bij het maakproces komen namelijk chemische stoffen vrij die schadelijk zijn om in te ademen, maar ook explosies kunnen veroorzaken. Daarnaast is drugsafval dumpen slecht voor het milieu. 

De politie Noord-Holland wil de productie van synthetische drugs beter in kaart brengen en prioriteit geven aan de aanpak. "De bewustwordingscampagne NH Drugsalert moet hierbij helpen", aldus Goosens. Op de website kan je zien waar in 2020 labs, opslagloodsen en drugsafval zijn gevonden in onze provincie. Ook lees je hoe je een harddrugslaboratorium herkent.

Nabben twijfelt of de huidige aanpak van de politie wel werkt. "Ze proberen dammen op te werpen om drugscriminaliteit te stoppen, maar de vraag naar drugs blijft even krachtig. Dit zal altijd zijn weg vinden, de misdaad is vloeibaar."

"Drugs verbieden heeft nooit geleid tot minder gebruik. De vraag naar drugs blijft groeien."

TON NABBEN, CRIMINOLOOG

Hij denkt dat regulering van harddrugs een betere oplossing is. "De populaire middelen staan nu allemaal op de verboden lijst, alleen heeft dit niet geresulteerd in minder gebruik, maar in meer criminaliteit. Daarnaast: van de 300 miljard die er wereldwijd in drugs omgaat, komt er geen cent bij de overheden terecht. Alles gaat naar de misdaad. Dat is bizar."

Arrestaties

In verband met de drugslabs zijn er minimaal negen mensen aangehouden in Noord-Holland. Deze mensen waren allemaal meerderjarig en de politie doet verder geen uitspraken over hun identiteit. Er zijn mogelijk meer mensen aangehouden die in verband worden gebracht met drugslabs in deze provincie, maar sommige aanhoudingen zijn gedaan andere politie-eenheden. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.