IJMUIDEN - Op 10 juni 2020 werd bij Tata Steel in IJmuiden het startschot gegeven voor historische stakingen. Voor het eerst in 28 jaar werd de productie bij de staalgigant stilgelegd in een poging meer zekerheid te krijgen van de directie. Vandaag gaat de FNV het gesprek met de directie aan en zullen er belangrijke eisen op tafel komen. NH Nieuws maakt, twee weken na de start van de stakingen, de balans op.
Vandaag eisen medewerkers duidelijkheid over het plotselinge vertrek van voormalig directievoorzitter Theo Henrar, maar vooral willen ze de toekomst van hun banen bespreken. Het Indiase moederbedrijf, Tata Group, heeft in het verleden al aangegeven naar schatting 1.000 banen te willen schrappen in IJmuiden.
Henrar, die begon bij Tata Steel toen het nog Hoogovens heette, maakte er geen geheim van zich hard te maken voor de IJmuidense tak van het bedrijf. De katalysator van de huidige stakingen was dan ook zijn plotselinge vertrek.
Bekijk hieronder de tijdlijn die NH Nieuws maakte over de gebeurtenissen bij Tata Steel in de afgelopen weken:
Heeft staken zin?
NH Nieuws sprak met Hans Schenk, emeritus-hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universteit Utrecht, over de gevolgen van stakingen zoals nu bij Tata. Lees hier verder.
-
18 mei: Bekendmaking vertrek Theo Henrar
Van Wieringen (COR) en Berghuis (FNV) over vertrek Tata-topman Henrar - NH Nieuws
Op 18 mei maakt Tata Steel via een persbericht bekend dat Theo Henrar, boegbeeld van het bedrijf, na 33 jaar in dienst terugtreedt als directievoorzitter. Een harde klap voor medewerkers van de staalgigant: Henrar zet zich luid en duidelijk in voor het behoud van banen in IJmuiden. Hoewel in het persbericht wordt gesproken over vertrek met wederzijdse goedkeuring, vermoedt de FNV dat er sprake is van ontslag.
Slechts een paar uur later maakt de ondernemingsraad van Tata Steel bekend het vertrouwen in de directie op te zeggen.
-
19 mei: Groot toeterprotest bij directiekantoor
Op 19 mei, de dag na het aangekondigde vertrek van Henrar, verzamelen ongeveer 1.300 boze medewerkers zich bij het directiekantoor van Tata Steel. Zij houden daar, conform de coronamaatregelen, een drive in-toeterprotest. Normaal gesproken zouden zij 'schouder aan schouder' protesteren.
Op 27 mei kondigt de FNV al aan op 4 juni met leden bijeen te komen om te kijken naar de mogelijkheden van een staking.
Toeterprotest - NH Nieuws
-
2-4 juni: Vastgelopen gesprekken en organisatie
Op 2 juni gaat de directie van Tata Steel op het allerlaatste moment akkoord met een gesprek met de FNV. De eisen? Duidelijkheid over het vertrek van Henrar en de toezegging dat het werkgelegenheidspact dat eerder werd afgesloten in stand zou worden gehouden. Volgens FNV Staal-bestuurder Roel Berghuis worden die eisen van tafel geveegd.
Op 4 juni komt het ongeruste personeel van de staalgigant bijeen op het parkeerterrein van de Bazaar in Beverwijk om te peilen hoe veel draagvlak er onder de medewerkers is voor een staking. Dat draagvlak bleek groot.
-
10 juni: De stakingen breken los
Op 10 juni wordt er voor het eerst sinds 1991 gestaakt bij Tata Steel in IJmuiden. De toevoer van grondstoffen naar de pelletfabriek, sinterfabriek en hoogovens worden voor zo'n acht uur geblokkeerd, waardoor een deel van de productie stil komt te liggen.
Voor het personeel is de staking onwennig: het is vaker onrustig geweest bij de staalgigant, maar staken is wel echt iets anders. "Het is belangrijk dat we een vuist maken naar de leiding in India. We moeten laten zien dat we het niet langer pikken."
NH Nieuws blikt in onderstaande reportage samen met oudgedienden terug.
Staking Tata Steel - NH Nieuws
-
12 juni: FNV is niet van plan om te stoppen
De stakingen duren voort. Het werk wordt telkens voor relatief korte periodes neergelegd, waarna de productie weer opgestart kan worden. FNV Staal-bestuurder Roel Berghuis geeft aan dat de druk steeds verder opgevoerd gaat worden.
"Ik werk al 43 jaar bij het bedrijf en dit is de eerste keer dat ik me heb ingeschreven als staker", vertelt een medewerker aan NH Nieuws. "Het is dus wel heel serieus."
-
17-18 juni: Kantoorpersoneel staakt mee, 'vannacht stopt keten van ijzer en staal'
Op 17 juni legt ook het kantoorpersoneel van Tata Steel het werk neer. Een deel van hen houdt borden omhoog waar 'Handen af van IJmuiden', zo'n vierhonderd mensen keken toe. Volgens vakbonden FNV en CNV staan er onder het kantoorpersoneel zo'n 400 banen op het spel.
De dag daarna wordt volgens FNV de 'keten van ijzer en staal' stilgelegd. In de praktijk betekent dit dat beide hoogovens buiten gebruik zijn. Volgens NH Nieuws-verslaggever Dennis Mantz heeft dit grote economische gevolgen voor Tata.
-
19 juni: Machinisten trekken aan de noodrem
200619_LOCOMOTIEF_ACTIE - NH Nieuws
Machinisten van Tata Steel voeren een ludieke actie: ze rijden met tien locomotieven al toeterend over het Gildenspoor in Velsen-Noord. "Wie je ook spreekt op het bedrijf, iedereen is wel boos. Je kan hier toch niet zomaar duizend mensen op straat gooien? We hebben hier te maken met veiligheid. Daar gaan we hier prat op. En zonder al die mensen gaat dat ook echt in het gedrang komen", aldus IJmuidenaar en machinist Peter de Vries.
-
23 juni: Organisatiegraad stijgt boven de 50%
De stakingen zetten door, maar opvallend is vooral het aantal werknemers van Tata Steel dat bereidt is om actie te voeren. Zo heeft de FNV sinds het uitroepen van de stakingen een kleine 400 nieuwe leden ingeschreven. Ook bij de andere bonden is er een toename te zien.
Alle vakbonden gezamenlijk hebben nu zo'n 5.000 leden, wat betekent dat de organisatiegraad dik boven de 50% is gestegen.
-
24 juni: Stakingen gepauzeerd voor gesprek met directie
Op 24 juni wordt bekendgemaakt dat de stakingen tot in ieder geval vrijdag 26 juni stil zullen liggen. Roel Berghuis van FNV ziet mogelijkheden om in gesprek te gaan met de directie van Tata, die hebben toegezegd dat 'alles bespreekbaar is'. Berghuis laat weten dat er vanuit de FNV belangrijke eisen op tafel worden gelegd.
De stakingen worden niet volledig stopgezet. De acties die woensdagochtend zijn begonnen blijven wel doorgaan en als vrijdag blijkt dat de directie van Tata Steel niet mee wil werken wordt er verder gestaakt.
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.