Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

FNV over staking Tata Steel: "We voeren de druk steeds verder op"

12 juni 2020, 09.48 uur · Aangepast 12 juni 2020, 13.47 uur · Door Redactie

IJMUIDEN - Vanmorgen hebben medewerkers van de magazijnen en de verzendhallen hun werk neergelegd. Dit heeft grote logistieke gevolgen voor Tata Steel, maar FNV Steel heeft nog niets vanuit het bestuur gehoord: "Misschien mogen ze niets zeggen."

200612_STAKINGEN_HERVAT - NH Nieuws

"Ik werk al 43 jaar bij het bedrijf en dit is de eerste keer dat ik me heb ingeschreven als staker," vertelt een medewerker aan NH Nieuws, "het is dus wel heel serieus." De eerste grote staking sinds 1991 werd vanmorgen om 6:00 uur hervat. 

De logistiek ligt vandaag grotendeels plat bij het staalbedrijf in IJmuiden. Containers en treinen zullen vandaag niet beladen worden, waardoor het vervoer stil komt te liggen. Ook zijn er zeven magazijnen in staking waardoor materialen niet kunnen worden aangeleverd. "Dat kan de werkzaamheden in het bedrijf flink vertragen."

Strategie

Gisteren werden de acties stilgelegd, vandaag zijn ze weer hervat. Roel Berghuis, bestuurder bij FNV Tata Steel zegt daarover: "Het ene moment staken we wel, het andere moment niet. Op een ander moment doen we een verrassing. We voeren de druk hoog op."

Het bestuur van Tata Steel heeft volgens Berghuis nog niets van zich laten horen: "We hebben geen enkele indicatie dat ze met ons gaan praten. Misschien mogen ze dat niet, misschien kunnen ze dat niet. Het is echt nu of nooit."

"Als mijn collega's zich zorgen maken, maak ik mij automatisch ook zorgen"

Staker Tata steel

Een andere staker vertelt dat hij zich zorgen maakt: "Als mijn collega's zich zorgen maken, maak ik mij automatisch ook zorgen. Wij zijn een." Wat hij vandaag met zijn vrije tijd gaat doen, dat weet hij nog niet: 'Mijn hoofd staat nog ingeprogrammeerd op werken.'

Eisen

De vakbond eist onder andere de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen en dat er geen banen verdwijnen en dat er geen onderdelen van Tata Steel Nederland verkocht worden. De medewerkers eisen ook uitleg over het abrupte vertrek van directeur Theo Henrar vorige maand. 

De staking gaat ook vanmiddag door. De middagploeg van de container verzending zet de staking voort, daarnaast leggen meer afdelingen het werk neer. Vanaf twee uur gaan ook de verzendmagazijnen en walserijen in staking.