Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Stakingen bij Tata Steel breken los: personeel legt toevoer grondstoffen plat

10 juni 2020, 13.02 uur · Aangepast 10 juni 2020, 15.20 uur · Door Redactie

Een deel van het personeel van Tata Steel heeft even na 14.00 uur het werk neergelegd. Het is de eerste staking bij het staalbedrijf in 28 jaar.

NH Nieuws

De vakbond FNV wil met een eisenpakket een streep zetten door de reorganisatieplannen, waardoor duizend medewerkers hun baan dreigen te verliezen. De mederwerkers eisen uitleg over het abrupte vertrek van directeur Theo Henrar en vinden gedwongen ontslagen onacceptabel.

Aanvoer afgesloten

De eerste staking vindt plaats bij de Ertsvoorbereiding, afdeling havens. Door de aanvoer van grondstoffen naar de zo genoemde pelletfabriek, sinterfabriek en hoogovens voor een periode van acht uur te blokkeren, hopen werknemers en vakbond FNV een doorbraak te forceren in de onderhandelingen met de Tata-directie.

Vakbondsbestuurder Roel Berghuis (links) onderweg naar zijn leden bij Tata Steel

NH Nieuws

Of iedereen mee gaat doen met de staking, is nog onbekend. De stakende personeelsleden kunnen zich vanmiddag inschrijven bij het vakbondskantoor, net buiten het terrein van Tata Steel. Vorige week werd bij een vakbondsbijeenkomst in Beverwijk unaniem besloten om over te gaan tot stakingen.

Eerste staking sinds 1991

Het is de eerste staking bij het staalbedrijf sinds 1991. Eerder zorgde de onrust bij het staalbedrijf al tot een aantal spontane acties, maar voor het personeel is nu de tijd aangebroken om 'officieel' actie te gaan voeren. "Op naar een nieuwe Hoogovens, voor onze kinderen en kleinkinderen", zei FNV-bestuurder Roel Berghuis eerder tegen het personeel van Tata Steel.