Ga naar Content
Verkiezingen

Lees hier alles wat je moet weten over de verkiezingen van vandaag!

20 maart 2019, 05.30 uur
Door: · Foto: ANP

Het is zover: vandaag mag er gestemd worden voor de Provinciale Staten en voor de Waterschappen. De afgelopen tijd heeft NH Nieuws veel aandacht besteed aan de verkiezingen, en hier kan je alles nog één keer nalezen.

Onze Hete Hangijzers van deze verkiezingen gaan van verdwijnend openbaar vervoer naar ganzenoverlast, en van een gevaarlijke weg waar veel ongelukken gebeuren naar het behoud van een historische dijk.

Ook bezochten we de A.C de Graafweg in West-Friesland, hoorden we hoe er een extra Burgervlotbrug moet komen in de Noordkop, bekeken we hoe Haarlemmers protesteren tegen de dubbeldekkers in het centrum en onderzochten we of Schiphol verplaatst kan worden naar zee

Lees ook: Op deze treinstations kun je dadelijk stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen

Stemlokalen
Voor mensen die niet weten wáár ze hun stem uit kunnen brengen staat hieronder een handige kaart. Door te zoeken op woonplaats of door in te zoomen kom je bij een handig overzicht van stembureaus bij jou in de buurt. Daar kan je het adres zien, maar ook de openingstijden en of het stembureau toegankelijk is voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. 

Tekst loopt door onder kaartje

Lees ook: Videoclip moet jongeren in Warmenhuizen doen stemmen: "Verdiep je erin"

Kieskompas
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog geen idee hebt wat je überhaupt gaat stemmen. Misschien is het uitzoekwerk erbij in geschoten of twijfel je nog tussen enkele partijen. NH Nieuws heeft een kieskompas samengesteld met onderwerpen die verschillen per regio. Zo kan je precies uitzoeken welke partij de belangen behartigt die voor jou specifiek gelden. Een Amsterdammer heeft namelijk niet dezelfde prioriteiten als iemand uit Opmeer.

Lees ook: Vrijwel overal droog tijdens verkiezingen: "Dus geen reden om niet te gaan stemmen"

Mooi weer
Het mooie weer van vandaag doet misschien wel wonderen voor de opkomstcijfers. Het wordt mooi weer, droog met hooguit hier en daar wat motregen, maar het wordt niet te warm of lenteachtig. Volgens weerman Jan Visser hebben mensen zo geen excuus; het wordt niet zó slecht dat ze de deur niet uit willen, en het wordt ook niet zó mooi dat mensen liever in het park willen zitten.

Ook vandaag brengt NH Nieuws gedurende de dag reportages vanuit elke regio. Je vindt ze terug op onze verkiezingspagina!

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.