Start van hoofdcontent

BURGERVLOTBRUG

nl

Heet Hangijzer: Roep om tweede brug voor Burgervlotbrug

4 februari 2019, 06.29 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.11 uur · Foto: NH Nieuws

Burgervlotbrug wil een tweede brug; een vaste oeververbinding over het Noordhollandsch Kanaal als alternatief voor de vlotbrug. Na de laatste aanvaring in 2017 was de vlotbrug negen maanden buiten gebruik. "Dat nooit meer. Het wordt tijd dat de provincie over de brug komt", zo vindt de dorpsraad.

De vlotbrug uit 1825 is de afgelopen jaren al vaker maanden buiten gebruik geweest door een aanvaring van een schip of schade door te zware vrachtwagens. Het betekent iedere keer heel veel extra kilometers om alsnog het kanaal over te kunnen steken. "We zijn blij met de aanpassingen die de provincie heeft aangebracht om de vlotbrug te verbeteren. Maar het blijft een kwetsbaar monument", vertelt Helga Wagenmaker van de dorpsraad Burgerbrug.

(Artikel gaat verder onder de video)

Heet Hangijzer: Roep om tweede brug voor Burgervlotbrug - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Chaos
Om de druk op de provincie op te voeren, is Nancy Tesselaar uit Burgervlotbrug meteen een petitie gestart na de laatste aanvaring. "Ik zag het gebeuren en dacht meteen: hoe lang gaat dat duren? Gewoon 15 kilometer moeten omrijden voor een boodschap, files voor mijn huis, omdat toeristen bijvoorbeeld geen idee hadden wat ze moesten doen. Het was een chaos."

Lees ook: Reparatie vlotburg eindelijk van start

Oud-ondernemer Wim Kramer roept al 23 jaar om een tweede brug. Hij heeft al een plan klaar liggen, compleet met ideeën voor een goede ontsluiting, Omdat machines en voertuigen van agrarische bedrijven steeds groter worden, kunnen veel ondernemers al veel langer geen gebruik meer maken van de vlotbrug. "Zoveel omrijden om hier naar je land aan overkant te komen: het is idioot." 

Lees ook: Bewoners verdeeld over nieuwe brug

Om aan te tonen dat de nood hoog is, willen ondernemers in en rond Burgerbrug een groot deel van het grondwerk voor hun rekening nemen. Een goed idee, vindt CDA-statenlid Hermen de Graaf. Hij gaat zich sterk maken voor de tweede brug. "Kom met een goed antwoord op de vraag die hier in de omgeving leeft. Bovendien ziet de binnenvaart deze brug als één van de grootste obstakels van Nederland. En transport over water wordt steeds belangrijker."

(Artikel gaat verder onder de video)

CDA wil vaste brug bij Burgervlotbrug - NH Nieuws

Niet iedereen zit te springen om een tweede brug, vanwege de verwachte extra drukte in het dorp. Toch vindt de dorpsraad Burgerbrug het de hoogste tijd dat de provincie over de brug komt. Helga Wagenmaker: "Wij denken dat een nieuwe oeververbinding absoluut noodzakelijk is voor een goede woon- en werkomgeving hier in ons mooie Burgerbrug."

Ben je benieuwd naar de standpunten van alle politieke partijen in deze kwestie? Klik dan hier.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.