Ga naar Content

Bewoners Burgervlotbrug verdeeld over nieuwe brug: "Vlot niet meer van deze tijd"

BURGERBRUG Tweestrijd in Burgerbrug: moet er wel of geen vaste verbinding over het Noordhollandsch Kanaal? De discussie is opnieuw losgebrand nu de vlotbrug bij Burgervlotbrug voor de zoveelste keer opnieuw al weken onbegaanbaar is na aanvaring met een schip. "Het ‘vlot’ is niet meer van deze tijd," vinden vooral ondernemers in het dorp.

Garagehouder Aad Kramer staat bij de afgesloten vlotbrug. Alleen fietsers en voetgangers kunnen over en weer. Kramer vindt het een drama nu de brug er voor de zoveelste keer uit ligt. "Dit is van 100 jaar geleden. Ik heb veel klanten uit Petten en we kunnen elkaar heel moeilijk bereiken." Hij en andere ondernemers uit het dorp zijn voorstander van een vaste verbinding over het kanaal.

Lees ook: Schip vaart deel brug Burgervlotbrug kapot: autoverkeer gestremd

Maar in het dorp klinken ook andere geluiden. Pensionhouder Cea Hop zit er niet op te wachten. "Er komt dan veel meer verkeer door het dorp. We hebben nu al last van zwaar werkverkeer en hardrijders. Wij hebben al gasten gehad die na drie dagen vertrokken vanwege de trillingen. Dat vind ik heel erg."

Verdeeld
De provincie Noord-Holland liet deze week weten dat er voorlopig geen vaste verbinding komt: dat is te duur. Een vloek en een zegen voor het dorp dat met het besluit steeds verder verdeeld lijkt te raken. "We vliegen elkaar nog niet in de haren, maar het speelt wel", zegt Helga Wagemaker van de dorpsraad Burgerbrug. "Wij zijn gebaat bij een goede brug, maar we zijn een klein dorp dat niet is gebouwd voor veel en zwaar verkeer."