Whatsapp

Gooi

Heet Hangijzer: Inwoners 't Gooi verzetten zich tegen schrappen buslijnen

11 februari 2019, 14.00 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.10 uur

Er gaat een aantal buslijnen in 't Gooi verdwijnen, omdat de provincie stelt dat mensen die in tien minuten fietsen binnen een NS-station of HOV-halte wonen geen bus nodig hebben. Tegen die redenatie verzetten de inwoners zich nu.

"Dat gaat niet voor iedereen op. Het is te simpel gedacht en sommige mensen kunnen daardoor uitgesloten raken van het openbaar vervoer. Dat is een slechte zaak", zeggen bewoners tegen NH Nieuws.

In de Hilversumse woonwijk De Meent zijn ze ver verwijderd van een NS-station of een toekomstige HOV-halte. De bus zal daar nog rijden, maar alleen op de hoofdwegen en niet meer kronkelend door de wijk.

Mobiliteit
"De bus is hier heel belangrijk voor de mobiliteit. Er wonen hier veel mensen boven de 65", zegt iemand uit de wijk. De bewoners zullen in de toekomst ongeveer zes minuten moeten lopen naar de dichtstbijzijnde halte voor de bus. Dat zou voor ouderen te veel zijn.

Het is niet de enige lijn waarvoor wordt gevreesd. Meerdere buslijnen door 't Gooi dreigen te worden geschrapt. Het zou bijvoorbeeld gaan om buslijn 108 tussen Laren en Huizen, buslijn 1 in Hilversum (naar Kerkelanden), buslijn 2 in Hilversum (naar het Erfgooierskwartier en winkelcentrum Seinhorst), buslijn 3 in Hilversum (Oosterengweg), lijn 107 tussen Bussum en Huizen (langs het Mediapark) en lijn 100 en 101 in Huizen.

Daarom wordt er door de hele regio daartegen geprotesteerd. Een buurtbus inzetten is volgens bewoners geen oplossing. "Als de overheid een probleem heeft, moet dat niet op de burgers worden afgeschoven."

SP wil buslijnen behouden
Statenlid Marnix Bruggeman maakt zich grote zorgen om het verdwijnen van buslijnen in 't Gooi. Ook al zegt de provincie dat het nog niet zover is en dat de SP 'paniek zaait'. "Dat zeiden ze ook in Noord-Holland Noord en daar kregen we uiteindelijk ook gelijk. Wij gaan ons ervoor inzetten om deze buslijnen te behouden."

NH Nieuws

Benieuwd naar meer reacties van politieke partijen? Klik dan hier.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.
NH Nieuws
NH Nieuws
Whatsapp