Noord-Holland

Vrijwel overal droog tijdens verkiezingen: "Dus geen reden om niet te gaan stemmen"

19 maart 2019, 11.15 uur · Foto: ANP

Whatsapp

De Provinciale Statenverkiezingen zijn doorgaans niet de verkiezingen die de grootste hordes mensen op de been brengen. Toch zou de opkomst nog lager kunnen uitvallen als het met bakken uit de hemel komt. Hoog tijd om NH-weerman Jan Visser aan de tand te voelen over het weer tijdens de stembusgang.

"Bewolkt en hier en daar een beetje motregen, maar dat stelt weinig voor", stelt Visser een saaie weerdag in het vooruitzicht. "Met een zwakke tot matige wind uit het westen en een graad of 11, 12. Dus geen enkele reden om niet te gaan stemmen." 

Geschiedenisboeken
Eerst even een blik in de meteorologische geschiedenisboeken: tijdens de laatste Provinciale Statenverkiezingen, op 18 maart 2015, beleefde Nederland een ultieme lentedag. Hoewel het op zondag 8 maart met 19 graden nog iets warmer werd, steeg het kwik tijdens de stembusgang in 2015 tot een aangename 16 á 18 graden. 

Lees ook: 'Slaapstad' Beverwijk maakt zich op voor de verkiezingen: "Hopen op goede opkomst"

Ondanks - of juist dankzij - die lentekriebels, bracht slechts een kleine 48 procent van de kiesgerechtigden zijn of haar stem uit. Vier jaar eerder - op 2 maart 2011 - kwam nog ruim 55 procent van de kiezers naar de stembus. Die dag was net als 18 maart 2015 zonovergoten, maar met 6 á 7 graden een stuk frisser.

'Geen verband'
"Ik heb er weleens onderzoek naar gedaan, maar er blijkt geen verband tussen het weer en de opkomst", vertelt Visser. Het hangt volgens hem meer af van het moment in het jaar (o.a. vakantieperiode of niet) en het belang van de verkiezingen.

Lees ook: Texel houdt 'slotdebat' richting verkiezingen: "Debatteren op eiland is helend"

"Soms heb je bij heel mooi weer ook een slechte opkomst", verwijst de weerman naar het feit dat een gang naar het kieslokaal er op warme en droge dagen vaak bij inschiet, omdat mensen liever hun vrije uren in dat geval anders besteden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp