Verkiezingen

'Slaapstad' Beverwijk maakt zich op voor verkiezingen: "Hopen op goede opkomst"

16 maart 2019, 07.44 uur · Aangepast 16 maart 2019, 08.00 uur

NH Nieuws

BEVERWIJK - Gaat Beverwijk na de tegenvallende opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018 woensdag wél naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019? NH Nieuws maakte vandaag een rondgang in het centrum van de stad, op zoek naar antwoorden.

Tijdens de meest recente gemeenteraadsverkiezingen in 2018 bungelde Beverwijk onderaan de lijst in Noord-Holland. Nergens in de provincie was de opkomst lager dan in Beverwijk (46 procent). Ook tijdens de Provinciale Statenverkiezingen was de opkomst in 2015 niet veel hoger. Slechts 40 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen. Alleen Den Helder deed het met 39 procent slechter. 

Toch lijkt ook dit jaar niet iedereen warm te lopen voor de verkiezingen, zo blijkt in het centrum van de stad. "Het is eigenlijk een slaapstad", lacht een Beverwijker. Een ander stipt het versplinterde politieke landschap aan als reden. "Weet je wat het is? Er zijn zo veel partijen en uiteindelijk kan niemand echt zijn beloftes nakomen. En dat is wel waar het om gaat; mensen raken het vertrouwen kwijt."

'Beter informeren'
De Statenverkiezingen hebben niet alleen invloed op het provinciebestuur, maar bepalen ook de verhoudingen in de Eerste Kamer in Den Haag. Dat is juist een reden om de mensen beter te informeren, vindt een Beverwijker. "Misschien kan de overheid wel meer doen om ons te informeren. Ik moet er nu zelf actief naar zoeken, dus wellicht kan het helpen."

Kiesrecht
Teamleider Burgerzaken en Verkiezingen, Gerard Asselman, hoopt woensdag op een hectische dag. "Een opkomst iets boven het landelijke gemiddelde zou mooi zijn." Hij vervolgt: "Beverwijk maak gebruik van je kiesrecht", aldus Asselman.

Er zijn in Beverwijk in totaal 18 stembureaus. "De voorbereidingen beginnen al een half jaar van tevoren. De dag zelf is altijd een dynamische dag. Dan beginnen we met het team om 06.00 uur en eindigen we als alle stemmen zijn geteld, dat is rond middernacht."

Het eerste stembureau op het stadhuis opent om 06:30 uur.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!