Ga naar Content

Texel houdt 'Slotdebat' richting verkiezingen: "Debatteren op eiland is helend"

Op Texel is traditiegetrouw een van de laatste debatten richting de verkiezingen gehouden. De naam "Slotdebat" blijft rondzingen ondanks dat er maandag in Amsterdam nog één plaats vindt. De Noord-Hollandse politici hebben er dan zo’n 40 debatten opzitten.

"Welkom bij, nou ja we kunnen ik ieder geval claimen: het meest noordelijke debat van Noord-Holland", opent gespreksleider Tessa van Daalen de avond. De VVD op Texel organiseert het debat dat in de wandelgangen ook bekend staat als het begin van de coalitie-onderhandelingen. Omdat de boot niet vaart na 21.00 uur, moeten de politici overnachten. Dat leidt soms tot late avonden met stevige gesprekken waarin het nodige wordt afgesproken. De bar van het hotel blijft na het debat in ieder geval extra lang open.

Helend
Gedeputeerde Jaap Bond van het CDA vertelt dat het eigenlijk maar één keer is voorgekomen dat er op Texel een coalitie gesmeed is. Sindsdien is het een soort mythe geworden. "Dat van die coalitievorming is niet meer zo", lacht organisator Albert Huisman. "Er moet woensdag eerst gestemd worden. Er worden tijdens verkiezingen altijd akeligheden uitgedeeld. Debatteren op Texel werkt een beetje helend. Dus als ze hier richting woensdag een beetje kunnen helen, dan hebben wij het goed gedaan”

Partijen hebben er zo'n 40 debatten achter de rug - NH Nieuws

Woningnood is het eerste onderwerp van het debat. Op Texel zijn 1.600 woningzoekenden en er mogen de komende tijd 200 woningen gebouwd worden. Daarnaast wordt gesproken over het probleem dat woningen van buitenaf worden aangekocht en dat de lokale jeugd het nakijken heeft. Verder kwam de bereikbaarheid, openbaar vervoer en dus de Texel Hopper en het klimaat aan bod.

Quiz
Op 20 maart worden ook de waterschapsverkiezingen gehouden. Tijdens de avond hield kandidaat Arnold Langeveld een quiz over het werk van het waterschap. Hij had als prijs een 400 jaar oude kruik die door lokale duikers werd gevonden. "Hij is gevuld met vuurwater. Daar gaat je verkoudheid geheid mee over."

400 jaar oude kruik als prijs bij waterschapsquiz - NH Nieuws

Van de vijftien partijen die aan de verkiezingen mee doen waren er acht aanwezig op Texel. Bij het debat waren 80 mensen waaronder veel lokale en regionale politici. Burgemeester Michiel Uitdehaag sprak de wens uit dat Texel over vier jaar echt weer het laatste debat heeft voor de provinciale verkiezingen.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.
Foto: NH