Ga naar Content
Verkiezingen

Heet Hangijzer: Kan Schiphol verplaatst worden naar de zee?

18 februari 2019, 07.59 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.10 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Voor 2050 zou het niet mogelijk zijn en bovendien kunnen de kosten oplopen tot 46 miljard euro en gaat het ten koste van de natuur: het verplaatsen van Schiphol naar de Noordzee. Deze en meer bezwaren staan in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het kabinet. Maar voor omwonenden is de kous daarmee nog niet af.

Als het aan de bewonersvertegenwoordiging van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) ligt, wordt er alleen nog in vliegbewegingen gegroeid als Schiphol wordt verplaatst naar zee. Vorig jaar bereikte de luchthaven het afgesproken maximale aantal vliegbewegingen van 500.000 per jaar tot en met 2020. Na volgend jaar wil Schiphol weer kunnen groeien.

Lees ook: Onderzoek: Schiphol op Zee niet mogelijk voor 2050

Schiphol-topman Benschop liet NH Nieuws vorige week nog weten dat ook hij verplaatsing naar zee pas na het jaar 2050 "onbevredigend" vindt, zoals in het eerste onderzoek naar voren kwam. Het kabinet zal ook meer onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden.

Bewonersvertegenwoordiger Matt Poelmans van de ORS vindt het niet alleen een taak voor de landelijk politiek, maar wil ook de provinciale politici ermee aan het werk zetten. Want met bijna 200.000 ernstig gehinderden, is een groter Schiphol op de huidige plek onwenselijk.

(Artikel gaat verder onder de video)

Heet Hangijzer: Schiphol moet naar zee verplaatst worden - NH Nieuws/Doron Sajet

Lees ook: Schiphol-topman: Voor de zomer besluit over groei luchthaven

Forum voor Democratie wil Schiphol op Zee
Lijsttrekker Johan Dessing van Forum voor Democratie werkt zelf al dertig jaar op de verkeerstoren. Wat hem betreft moet er zo snel mogelijk gewerkt worden aan Schiphol op zee. "Mijn hart ligt bij Schiphol. Maar we lopen tegen de grenzen van de mogelijkheden hier. En ook Lelystad is maar een tijdelijke oplossing. Dus als je echter verder wil, en de overlast in de omgeving wil verminderen, dan is een luchthaven in zee de beste oplossing. Daar gaan wij ons sterk voor maken."

Forum voor Democratie wil Schiphol op zee - NH Nieuws

Benieuwd naar meer reacties uit de politiek? Klik dan hier.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.