Start van hoofdcontent

UITGEEST

nl

Heet Hangijzer: N203, de 'dodenweg' tussen Uitgeest en Castricum

15 februari 2019, 13.20 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.10 uur

De N203 tussen Uitgeest en Castricum wordt door veel mensen gezien als een levensgevaarlijke weg. Dat blijkt ook uit onderzoek van NH Nieuws: in de laatste vier jaar gebeurden er 133 ongelukken, waarbij 23 mensen gewond raakten en er zelfs drie dodelijke slachtoffers vielen. In aanloop naar de Provinciale Verkiezingen pleiten omwonenden voor maatregelen.

"Ja, ik heb hier wel het nodige zien gebeuren. Er staan wel dingen op mijn netvlies die ik liever niet had gezien", zegt buurtbewoner Harm. Hij vindt het aantal ongelukken dat NH Nieuws heeft onderzocht "schrikbarend veel". "Dit is echt veel te veel en moet voorkomen worden." Een andere bewoner vult aan: "Ik denk dat er gewoon meer handhaving moet komen."

Vangrail
Verder zou hij graag zien dat de snelheidslimiet op de weg wordt verlaagd en dat er een vangrail wordt geplaatst tussen het fietspad en de autoweg. "Ik loop weleens hard langs deze weg. Dan loop je een meter van de weg en dan razen de auto's met soms wel 100 kilometer per uur langs je. Dat is wel erg eng."

Een ander heikel punt: tussen Limmen en Uitgeest is er langs de kant van de weg ook nog eens geen verlichting. "Voor mij is de conclusie dat die cijfers wel echt naar beneden moeten."

Lees ook: Overzicht N203: een weg met een dodelijke geschiedenis

Die mening is ook Zita Pels van GroenLinks toebedeeld. "Het is schokkend dat er zoveel ongelukken gebeuren op een N-weg van de provincie. Dan moeten wij aan de slag." Ze snapt dat de omwonenden zich zorgen maken. "De provincie kan zeker helpen. We kunnen een onderzoek doen en het verlagen van de snelheid is bijvoorbeeld de simpelste manier om ongelukken te voorkomen."

Tekst gaat door onder video

Reactie vanuit de politiek op HH Dodenweg: GroenLinks - NH Nieuws

Ook Pels pleit voor een vangrail tussen het fietspad en de autoweg. "Ik wil dat de jeugd die naar school gaat veilig naar school kan fietsen." Daarom heeft zij de volgende verkiezingsbelofte: "In plaats van dat we weer nieuw asfalt gaan aanleggen, moeten we eerst dit asfalt veilig maken. Datzelfde geldt voor de fietsroutes."

Benieuwd naar reacties van andere politieke partijen? Klik dan hier.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.
Foto: NH Nieuws