Ga naar Content
IJmond

Overtreding na overtreding bij Tata Steel: 15 keer te hoge uitstoot in 14 dagen

15 november 2018, 16.41 uur · Aangepast 15 november 2018, 18.33 uur
Door: · Foto: Shutterstock / NH Nieuws

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft in de afgelopen twee weken maar liefst vijftien overtredingen geconstateerd bij Tata Steel. Het gaat om overtredingen bij Harsco, de fabriek die zorgt voor de aanhoudende grafietregens in de omgeving.

Harsco kreeg eerder al een dwangsom opgelegd als de grafietregens niet op uiterlijk 1 november zouden stoppen. Uit cijfers van de Omgevingsdienst, opgevraagd door NH Nieuws, blijkt nu dat het bedrijf de uitstoot niet voldoende heeft verminderd. Dit ondanks het terugschroeven van de productie.

"Het aantal overtredingen van Harsco overstijgt ook onze verwachtingen. We zien dat er ook nu nog sprake is van stofoverlast bij het kiepen van pannen. We zullen hierop toezicht blijft houden", reageert de Omgevingsdienst. 

Per overtreding moet het staalbedrijf 5.000 euro ophoesten. Inmiddels het totaalbedrag opgelopen tot 75.000 euro. Het maximum aan boetes is 150.000 euro. Mocht het zover komen, kan de Omgevingsdienst Harsco zelfs sluiten. 

Grafietregens
Inmiddels groeit de onrust onder de omwonenden van Tata Steel. Gisteren werd duidelijk dat het RIVM onderzoek gaat doen naar de stofregens. Ook komt er een grote bijeenkomst waar de provincie, Tata Steel, de IJmond-gemeenten en de omwonenden eventuele maatregelen zullen bespreken. 

Lees ook: Longarts over 'grafietregen' Tata Steel: "Meer onderzoek is nodig"

Bij zuidenwind trekken de stofwolken richting Wijk aan Zee, dwarrelen de grafietdeeltjes daar neer en bedekken huizen en auto's. Hoewel Tata Steel Wijk aan Zeeërs al langer compenseert door de rekening van de glazenwasser en wastraat voor haar rekening te nemen, bereikte de overlast vorige maand een nieuw dieptepunt.

De grafietdeeltjes drongen zelfs de woningen binnen, waarop Tata Steel aanbood ook het interieur en de inboedel van de vervuilde woningen te reinigen.

(Artikel gaat verder onder de video)

Ook longarts pleit voor meer onderzoek naar grafietregen - NH Nieuws

Na lang aandringen maakte Tata Steel afgelopen week de samenstelling van de grafietregens bekend. Maar met deze cijfers kan zowel de GGD als de Omgevingsdienst helemaal niets.

"De mineralogische analyse van het stofmonster was voor ons een bevestiging dat het stof bij het 'onderdeel’ Harsco vandaan komt en niet bij een ander onderdeel van Tata", aldus de Omgevingsdienst tegen NH Nieuws. "Meer maken wij hieruit niet op."

Zie ook: VIDEO: Grote mosterdkleurige rookwolken boven Tata Steel: "Allemaal zwavel, wtf!"

Eerder zei de GGD al dat ze geen gezondheidsadvies kunnen geven op basis van de door het staalbedrijf verstrekte informatie.

? Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!