Ga naar Content
IJmond

GGD: 'Meer informatie nodig over samenstelling grafietregen'

13 november 2018, 11.49 uur · Aangepast 13 november 2018, 13.57 uur
Door: · Foto: ANP

De GGD dringt aan op gedetailleerdere informatie over de samenstelling van de grafietregen in Wijk aan Zee. Dat meldt Arnoud Jansen van de GGD aan NH Nieuws.

Volgens Jansen zou de GGD graag een uitgebreid gezondheidsadvies geven, maar is dat op basis van de informatie die tot nu toe naar buiten is gekomen, slechts zeer beperkt mogelijk. Gisteravond werd de samenstelling duidelijk van een monster dat op 20 september is afgenomen. Het bevat 18 procent grafiet, 39 procent converterslak, 13 procent zand, 25 procent organisch materiaal en 5 procent is niet te herleiden.  

Lees ook: Tata Steel maakt samenstelling van grafietregen bekend: dit zit er allemaal in

Jansen laat weten dat de GGD en de Omgevingsdienst de gemeente Beverwijk en Tata Steel enkele week al hebben verzocht om specifieke informatie. Met de percentages die gisteravond bekend zijn gemaakt, is de informatiehonger zeker nog niet gestild. 

Scherpe gegevens
"We realiseren ons dat mensen behoefte hebben aan informatie hierover en ons advies. Om dat goed te kunnen doen, hebben we 'scherpe' gegevens nodig. We willen graag nadere info, informatie van een ander type dan percentages over hoeveel stof er van iets in een monster zit. Onze vraag is of ze wat preciezer kunnen zijn."

Lees ook: Beverwijk laat onafhankelijk onderzoek doen naar grafietregens bij Tata Steel

Een gedetailleerd gezondheidsadvies afgeven dat enkel en alleen op een 'willekeurig' monster is gebaseerd, is volgens hem sowieso onmogelijk. Factoren als wind, regen, de exacte locatie en andere elementen hebben allemaal invloed op een monster, sluit hij af.

Wijk aan Zee bedolven onder grafiet - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!