Ga naar Content

VOC-replica de Halve Maen vertrekt na 9 jaar uit Noord-Holland

VOC-replica de Halve Maen verlaat na 9 jaar onze provincie. Morgen vertrekt het schip vanuit de haven van Enkhuizen om aan het Paasevenement Sail Kampen mee te doen. Daarna gaat het naar de Bataviawerf in Lelystad om daar voor langere tijd te blijven. NH en streekomroep WEEFF zenden het vertrek vanaf 9.45 uur live uit op tv en online via Facebook en Youtube.

Een terugblik op 9 jaar VOC-replica Halve Maen in Noord-Holland - NH Nieuws

In 2015 komt het schip vanuit de Verenigde Staten, waar het gebouwd is, naar Nederland. Het is een replica van de Halve Maen waarmee Henry Hudson 400 jaar geleden op zoek ging naar een nieuwe route naar de Oost. In IJmuiden wordt het schip dan op spectaculaire wijze te water gelaten

100.000 bezoekers in vijf jaar tijd in Hoorn

Na deelname aan Sail Amsterdam, gaat het schip naar Hoorn. Vijf jaar lang zal het de ligplaats zijn en zo'n 100.000 bezoekers ontvangen. Maar politiek is de Halve Maen omstreden. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt de kosten te hoog, waardoor het schip moet vertrekken. Tot verdriet van onder meer vrijwilliger Theo. "Het is mijn derde kind en ik ga het enorm missen", vertelt hij geëmotioneerd.

Extra pijnlijk is dat door corona een groots vertrek niet mogelijk is. Hetzelfde geldt voor de aankomst bij de nieuwe thuishaven: Volendam. Toenmalig wethouder Hans Schütt is desondanks enorm blij met de komst van de Halve Maen. "Het is een lichtpuntje in donkere dagen."

Schip moet ook weg uit Volendam

Maar drie jaar later worden vrijwilligers van de VOC-replica volledig verrast, dat ze weg moeten uit Volendam. Volgens de gemeente is het namelijk niet toegestaan om een schip permanent in de haven te laten liggen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH/Maarten Edelenbosch

Hoorn wil de Halve Maen weer terughebben, maar uiteindelijk kiest de stichting zelf voor Enkhuizen waar het april vorig jaar onder grote belangstelling aanmeert. Maar nog geen jaar later vertrekt het schip alweer uit de West-Friese stad. "De aanwezigheid is een meerwaarde geweest voor Enkhuizen. We vinden het wel jammer dat de activiteiten rond het schip minimaal waren", aldus een gemeentewoordvoerder die de teleurstelling van Enkhuizen verwoord.

Geen Medemblik, maar Kampen voor Halve Maen

Medemblik heeft wel interesse om de nieuwe locatie voor de Halve Maen te worden, maar uiteindelijk besluit de stichting Noord-Holland helemaal te verlaten. Dit weekend is het actief bij Sail Kampen. Daarna gaat het naar de Bataviawerf in Lelystad. "Het schip is de afgelopen tijd op verschillende plekken opgeknapt en in een betere staat dan ooit", vertelt een medewerker van het schip.

Vertrek live te zien
Het vertrek uit de haven van Enkhuizen is morgen vanaf 9.45 uur rechtstreeks te zien op tv bij NH  (Ziggo kanaal 30, KPN kanaal 509) en WEEFF (Ziggo kanaal 45, KPN kanaal 1359). Maar ook via onze websites, apps, Facebook en Youtube.

Lees ook