Ga naar Content

Een jaar na de moord op de Hoofddorpse tattoo-artiest Steve Mahakena: dit weten we nu

Het is vandaag een jaar geleden dat hulpdiensten tattoo-artiest Steve Mahakena dood vonden in een flatwoning aan de Egholm in Hoofddorp. De eigenaar van die woning, zijn goede vriend en zakenpartner Ismaël el B., zit inmiddels zo'n acht maanden vast op verdenking van de moord. Dit weten we tot nu toe. 

Tatoeëerder Steve Mahakena - Foto: NH Media

Een traumahelikopter vliegt op 7 maart 2023 iets na elven met grote spoed naar de Egholm in Hoofddorp. In een appartement wordt iemand gereanimeerd en daar is assistentie bij nodig. De hulp komt te laat, blijkt al snel. Een zwaargewonde 48-jarige man overlijdt kort daarna aan zijn verwondingen. 

Uit de vele steunbetuigingen op Facebook blijkt de volgende dag dat het om de Hoofddorpse tattoo-artiest Steve Mahakena gaat. "Broeder! Ik kan zoveel zeggen maar geen woord kan mijn gedachte vertalen. Geen woorden voor dat jij er niet meer bent. [...] Mijn gedachte gaan uit naar je familie, je pa, je kids en vrienden. Ik wens iedereen heel veel kracht toe in dit verdriet", schrijft iemand.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Appartement Egholm Hoofddorp na vondst dode - Foto: NH Media/Celine Sulsters

NH interviewde Steve in 2020 over een tattoo-marathon om geld op te halen voor het KWF. Steve woonde zelf niet aan de Egholm. De vraag rijst dan ook al snel wie er wél woonde. Die vraagt blijft dan nog onbeantwoord. Wel laat de politie weten dat de bewoner niet is aangehouden. 

"Het is een gemis voor velen, een mooi en vooral creatief persoon is ons ontnomen"

Viviana Woudenberg van der Elst

Ondertussen veroorzaakt de dood van Steve een schokgolf door de regio. De tatoeëerder werkte voornamelijk bij tattooshop Pax in winkelcentrum De Symfonie in Nieuw-Vennep. Andere winkeliers laten aan NH weten in shock te zijn. Zij kennen Steve als een rustige en lieve man. 

Ook klanten van Steve, die soms rondlopen met onafgemaakte tatoeages van hem, zijn er kapot van. "Het is een gemis voor velen, een mooi en vooral creatief persoon is ons ontnomen", vertelt Viviana Woudenberg van der Elst, die ook een tattoo door Steve liet zetten.

Tekst gaat verder onder facebookpost

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Omdat Steve geen uitvaartverzekering had, starten vrienden van zijn familie een inzamelingsactie. Binnen een paar dagen wordt bijna 20.000 euro ingezameld. De uitvaart vindt plaats op zondag 19 maart.

Twee dagen later brengt de politie nieuwe informatie van de zaak naar buiten: Steve is door geweld om het leven gebracht. "Dat blijkt uit de verwondingen van het slachtoffer", vertelt de politie bij het programma Opsporing Verzocht.

Vechtpartij

Mensen die in de nacht van 6 op 7 maart dingen hebben gezien of gehoord die op een vechtpartij kunnen duiden, worden opgeroepen om hun informatie te delen met de politie. "We vragen ook mensen die iets weten over een conflict dat Steve Mahakena mogelijk had om zich te melden."

Het is even stil rondom de dood van Steve Mahakena, maar op 5 juni zoekt de politie de sloten en vijver in de omgeving van de flat af. Aanwijzingen in het onderzoek leiden hen naar het water. De politie wil niet zeggen waar ze precies naar op zoek zijn. 

Ismaël el B.

Op 10 juli volgt een doorbraak in de zaak. Vier maanden na de dood van Steve wordt de bewoner van het appartement waar hij werd gevonden alsnog aangehouden. NH komt er al snel achter dat het om de 43-jarige baas van tattooshop Pax gaat: Ismaël el B.. Steve en Ismaël waren goede vrienden. 

De man heeft een strafblad. Hij werd hij in 2013 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot zeven jaar cel voor drugshandel, mensenhandel, mishandeling en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank omschreef hem destijds als "wreed, gewelddadig en meedogenloos."

Op 23 oktober staat El B. voor het eerst voor de rechter. Die besluit in een voorbereidende zitting dat hij vast blijft zitten. Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat El B. Steve tijdens een ruzie de avond voor zijn dood zwaar had mishandeld en de volgende ochtend opnieuw. Een buurvrouw zou de ruzie hebben gehoord. 

Tijdens de voorbereidende zittingen die volgen blijft de officier benadrukken dat buiten de woning geen enkel bloedspoor is gevonden. Dat zou er op wijzen dat het geweld ín de woning heeft plaatsgevonden, waar niemand anders dan Steve en El B. aanwezig was.

Bloedspatten

Het OM hecht daarbij ook veel waarde aan de plaats waar de bloedspatten zijn gevonden, namelijk hoog op het plafond. Dat zou volgens experts duiden op een mishandeling waarbij het bloed in het rond vloog.  Het OM komt met drie mogelijke scenario's: El B. heeft Steve gewurgd, laten stikken of er is door een verwonding aan zijn linkerarm een zwelling ontstaan waar hij aan is overleden. 

"Als het was gelukt om het te redden, was ik een held, maar nu zit ik hier"

Verdachte Ismaël el B.

El B. zelf vindt het onbegrijpelijk dat het OM denkt dat hij zijn 'gabber' Steve heeft vermoord. Naar eigen zeggen probeerde hij juist zijn leven te redden. Volgens El B. ging het die avond en ochtend namelijk zo: 

Steve was inderdaad bij hem op bezoek, maar verliet zijn woning om 23.30 uur. Tussen 1.00 en 2.00 uur belde hij vervolgens zwaargewond bij hem aan. "Hij wilde niet dat ik de hulpdiensten zou bellen, dus heb ik hem die nacht verzorgd en wakker gehouden", verklaart hij in de rechtbank.

Omdat het 's ochtends steeds slechter met zijn vriend ging, besloot El B. uiteindelijk toch 112 te bellen. Daarom slaat de verdenking volgens hem nergens op. "Ik zie mezelf nog zijn broek openknippen. Als het was gelukt om het te redden, was ik een held, maar nu zit ik hier."

Lees ook

Afgelopen maandag stond El B. voor de derde keer voor de rechter in een voorbereidende zitting. Er werd weer besloten dat hij vast blijft zitten. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers vindt dat het OM oogkleppen op heeft. Volgens hem is het heel goed mogelijk dat Steve alleen bloed in het appartement achterliet als hij buiten is mishandeld. Daarnaast zouden een hoop bewijzen richting een andere dader wijzen.   

Dubbelleven

Uit politieonderzoek zou namelijk blijken dat Steve er een dubbelleven op nahield. Via het platform 'Bullchat' zou hij contact gehad hebben met minderjarige jongens. Een pedojager zou Steve als wraak die bewuste avond in elkaar hebben geslagen. 

"Een getuige heeft verklaard dat er meerdere malen aan hem is verteld dat deze man van plan was Steve in de val te lokken en zich daarbij wilde voordoen als 13-jarige jongen", vertelde de verdediging tijdens de tweede voorbereidende zitting. 

Sporenonderzoek cruciaal

Het OM vindt dit scenario niet relevant, omdat sporenonderzoek zou uitwijzen dat het geweld ín de woning moet hebben plaatsgevonden. De bevindingen van experts tijdens voorbereidend pathologisch en forensisch onderzoek zullen waarschijnlijk dus cruciaal worden in deze zaak.

Dat zal ongetwijfeld uitgebreid aan bod komen tijdens de inhoudelijke behandeling. Wanneer die plaatsvindt, is onbekend. De volgende voorbereidende zitting is op 27 mei. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]