Ga naar Content

Eerste kennismaking met Regillio Simons, de nieuwe hoofdtrainer van FC Volendam

Hij is momenteel vooral bekend als 'de vader van Xavi', maar ook aan zijn eigen carrière wordt hard gewerkt. Regillio Simons is samen met Michael Dingsdag aangesteld als het nieuwe trainersduo van FC Volendam. De twee brengen weer een beetje de lach terug in het vissersdorp. "Hij was een schopper en ik niet", zegt Simons met een big smile over zijn rechterhand.

Regillio Simons, de nieuwe hoofdtrainer van FC Volendam - Foto: ANP Foto

Het voelt als een frisse wind en hoop in bange dagen. Met de komst van Simons en Dingsdag is het merkbaar relaxter binnen de club dan exact drie weken geleden. Jaap Veerman, voorzitter van de Raad van Commissarissen, gaf toen in business lounge de geruchtmakende persconferentie.

De spanning was om te snijden. De club lag in puin met het ontslag van Jan Smit en het bestuur en wat volgde was het opstappen van Team Jonk. Drie weken later staan Simons en Dingsdag in dezelfde ruimte en is het weer een beetje losjes bij Volendam.

Tekst loopt verder onder de lees-ook.

Lees ook

 

Op papier is Simons nu de baas, maar in feite vormt hij samen met Dingsdag een duo. Simons beschikt over het hoogste trainersdiploma en Dingsdag niet. Na het vertrek van trainer Matthias Kohler was het duo al de tijdelijke opvolger, maar dat is nu definitief. Dit was de enige vorm waarin de club het duo voor langere tijd aan kon stellen. Van een stromanconstructie is echter geen sprake. "We zijn allebei genoeg trainer om dat niet te willen. Dat soort taferelen doen wij niet aan."

Amsterdamse connectie

Dat het snel kan gaan met de trainerscarrière, bewijst Simons. Begin van dit seizoen stapte hij samen met Dingsdag in bij Jong FC Volendam. De twee hadden nog geen connectie, maar het klikte al snel. "We komen allebei uit Amsterdam en hebben bij DWS gevoetbald", zegt Simons over de link tussen de twee.

Het afgelopen jaar was Simons nog hoofd jeugdopleiding bij asv De Dijk en was Michael Dingsdag assistent-trainer bij Telstar en trainer van de Onder-23. Qua karakters vullen Simons en Dingsdag elkaar aan. "In persoonlijkheden zijn wij heel anders. Michael is heel direct en ik ben heel indirect. Ik ben meer specialist, hij is meer een strateeg."

Tekst loopt door onder de video.

FC Volendam-trainer Simons vormt duo met tegenpool Michael Dingsdag - NH Sport / Stephan Brandhorst

Tegen Feyenoord (3-1 verlies) en sc Heerenveen (2-1 winst) hadden Simons en Dingsdag het ook al voor het zeggen bij FC Volendam. Bij die wedstrijden was Dingsdag de eindverantwoordelijke, maar alleen op papier zullen de rollen omgedraaid zijn.

"We hebben geen wezenlijke taakverdeling", zegt Simons daarover. Toch wordt het nadrukkelijk als een duo uitgedragen naar de buitenwereld. "Op papier moet er altijd één de eindverantwoordelijke zijn. We zijn onervaren genoeg zodat we elkaars steun nodig hebben."

Michael is heel direct en ik ben heel indirect. Ik ben meer specialist, hij is meer een strateeg"

Regillio Simons, trainer van FC Volendam

De ingezette weg wil Simons dan ook gewoon doortrekken en het woord dat regelmatig valt is 'realistisch'. "Je gaat kijken wat je met de selectie kan spelen", zegt Simons. In de afgelopen twee wedstrijden koos het duo voor een vijfmansverdediging en gunde het de tegenstander veelvuldig de bal. Dominant was het zeker niet, maar wel effectief. "Iedereen wil attractief voetbal spelen, maar is dat gewenst, gevraagd en mogelijk op dat moment?", vraagt Simons zich hardop af.

Realisme

"Realistisch voetbal, maar wel altijd voor het resultaat", wordt de speelwijze die gehanteerd zal worden. Volendam staat momenteel op de zeventiende plaats in de eredivisie en maakte in de eerste seizoenshelft regelmatig een naïeve indruk. "Handhaving blijft de doelstelling", aldus Simons.

Tekst loopt door onder de video.

Simons gaat voor realistisch voetbal bij FC Volendam - NH Sport / Stephan Brandhorst

De selectie van FC Volendam vertrekt op 2 januari op trainingskamp naar Belek in Turkije. Daar zal het zich onder het duo Simons-Dingsdag gaan voorbereiden op de tweede seizoenshelft, die meteen met een belangrijke reeks begint. Almere City, Heracles Almelo, Fortuna Sittard, FC Utrecht, PSV en Vitesse zijn de eerstvolgende tegenstanders. Op de Eindhovenaren na zijn dat allemaal directe concurrenten van Het Nieuwe Oranje en dus valt er een slag te slaan.

Op 14 januari hervat FC Volendam de competitie tegen Almere City. De aftrap in het vissersdorp is die zaterdagmiddag al om 12.15 uur.

Lees ook