Gifbeker bij FC Volendam moet helemaal leeg: verlies in slotminuten tegen Feyenoord

FC Volendam leek vanavond eindelijk weer eens wat te kunnen vieren. De ploeg was op weg naar een zwaarbevochten punt tegen landskampioen Feyenoord, maar kreeg in de blessuretijd het deksel op de neus. Santiago Giménez kopte de thuisploeg inde 94e minuut naar een 2-1 voorsprong en Igor Paixao maakte twee minuten later aan alle onzekerheid een einde: 3-1.

Damon Mirani en Calvin Twigt verdedigen een schot van Feyenoord - Foto: Pro Shots

Hoewel de bestuurscrisis bij FC Volendam vorige week zijn kookpunt bereikte met het ontslag van voorzitter Jan Smit en drie bestuursleden en het opstappen van Team Jonk, was de aanloop naar Feyenoord-uit ook onrustig. Matthias Kohler werd dinsdag op non-actief gezet en Michael Dingsdag neemt in ieder geval tot de winterstop de honneurs waar. De interim-trainer koos in De Kuip voor een verdedigende opstelling met vijf man achterin en zette Robert Mühren, Garang Kuol en Zach Booth op de bank.

Feyenoord had de laatste twee thuiswedstrijden verloren en begon overtuigend aan de wedstrijd. Doelman Mio Backhaus hield Volendam in de openingsfase op de been met een geweldige redding. Yankuba Minteh was ervandoor, legde af op Santiago Giménez, die de bal voor het intikken had, maar Backhaus redde met zijn teen. In de 13e minuut moest Backhaus het antwoord schuldig blijven. Na een geweldige aanval door het midden schoot Quinten Timber overtuigend de 1-0 binnen.

Michael Dingsdag na zijn eerste wedstrijd voor FC Volendam: "Een team dat fantastisch heeft gestreden" - NH Sport / Stephan Brandhorst

Vlak daarna moest Benaissa Benamar de strijd staken. De centrale verdediger kwam liep bij een botsing een hoofdblessure op en werd vervangen door Zach Booth. Tot halverwege de rust stond Volendam continu onder druk en het was het wachten op de 2-0. Booth drong Feyenoord-keeper Justin Bijlow nog wel tot een redding door een afvallende bal in één keer op de pantoffel te nemen.

Brutale gelijkmaker

Het was het startsein voor een betere fase van Volendam, waarin onverwacht de gelijkmaker vield. Lequincio Zeefuik werd weggestuurd, dribbelde Gernaut Trauner voorbij en rondde koeltjes af: 1-1. Door die gelijkmaker viel De Kuip stil en tot aan de rust volgde een gelijk opgaande strijd. Volendam haalde zonder problemen de rust.

Tekst loopt door onder de foto.

Lequincio Zeefuik scoort de gelijkmaker voor Volendam - Foto: Pro Shots

Direct na de pauze ging Feyenoord op zoek naar de voorsprong. Backhaus moest meerdere keren redding brengen op inzetten van David Hancko. Giménez. de topscorer van de eredivisie, werd vaak gezocht en zijn schoten werden regelmatig geblokt. Feyenoord-trainer Arne Slot was ontevreden en liet zijn ploeg met vers bloed veel aanvallender spelen. Achterin stond het echter behoorlijk goed bij Volendam, waardoor het enige gevaar van Feyenoord uit voorzetten vanaf de zijkanten kwam en met een kopbal van Trauner uit een hoekschop.

Overlevingsmodus

In de slotfase deed Volendam alles om het punt over de streep te trekken. Van tijdrekken tot wisselen en verdedigen met man en macht. Het percentage balbezit bedroeg 84 voor Feyenoord en 16 voor Volendam.

Hancko, Ramiz Zerrouki, Paixao en Timber werden gevaarlijk met schoten van afstand, maar de Volendammers hielden stand. De grootste kans was voor Giménez uit een voorzet, maar hij tikte de bal net naast. Toch ging het mis voor Volendam, want Giménez kopte raak uit een voorzet van Javairô Dilrosun en zette Feyenoord vlak voor tijd op 2-1. In de slotseconden ging Volendam met keeper Backhaus in de aanval op zoek naar de gelijkmaker. Feyenoord profiteerde en Paixao schoot de bal in het lege doel: 3-1.

Door de nederlaag zakt Volendam naar de laatste plaats in de eredivisie. Er is nog één  wedstrijd tot de winterstop. Die is volgende week zaterdag uit tegen sc Heerenveen. Feyenoord houdt dankzij de moeizame zege AZ op afstand. De Rotterdammers hebben vijf punten meer dan AZ dat zaterdag tegen Almere City FC speelt.

Opstelling FC Volendam: Backhaus; Buur, Plat, Mbuyamba (Van Driel/72), Benamar (Booth/17), Flint; Mirani, De Haan, Twigt; Ould-Chikh, Zeefuik (Hoeve/67)