Ga naar Content

'Dodenweg' N9 nog dit jaar aangepakt: tientallen maatregelen om weg veiliger te maken

Om de N9 veiliger te maken, gaat Rijkswaterstaat nog dit jaar aan de slag met een aantal maatregelen. Zo komt er nieuwe bebording en markering op diverse plekken. Ook volgend jaar wordt er aan de weg gewerkt: dan worden onder andere de kruispunten aangepakt. De N9 is één van de meest onveilige wegen van het land.

Foto: Inter Visual Studio

Al jaren klinkt er de roep om maatregelen om de N9 niet alleen veiliger te maken, maar ook om te zorgen voor een betere doorstroming en dat de Noordkop beter bereikbaar is. Er zijn wel wat maatregelen genomen, zo kwam er een paar jaar geleden een trajectcontrole tussen Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug en stonden er deze zomer verkeersregelaars op het kruispunt van Sint Maartensvlotbrug. Maar meer blijft noodzakelijk, en dat komt ook.

Zebrapaden

Het gaat om een tiental maatregelen, laat Rijkswaterstaat weten. Nog dit jaar komt er nieuwe bebording en markering op diverse plekken. Denk daarbij aan borden met daarop de maximumsnelheid en voorrangsregels, en markeringen bij zebrapaden en stopstrepen.

Volgend jaar worden onder andere de kruispunten voor voetgangers en fietsers in Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug aangepakt. 'De oversteekplaatsen voor wandelaars en fietsers zijn niet overzichtelijk, onduidelijk en te krap waardoor zij zich niet veilig kunnen opstellen', aldus Rijkswaterstaat. 'Voor deze kruispunten zijn aanvullende ontwerpen nodig, zodat de aanpassingen ook daadwerkelijk tot een veiligere situatie leiden.'

Kooybrug

Rijkswaterstaat geeft aan hier nu mee bezig te zijn met de aannemer, en stemt het werk af met de gemeente Schagen, de provincie en de dorpsraden. 'Verder zijn er raakvlakken met de werkzaamheden die aan de Kooybrug gaan plaatsvinden. Daarom zal voor de uitvoering van deze maatregelen aan de N9 zorgvuldige afstemming met betrokken partijen plaatsvinden.'

De N9 staat in de top tien van meest onveilige wegen van Nederland. Op de zo'n 40 kilometer lange weg waren tussen 2017 en 2021 vijf dodelijke ongelukken en 84 slachtofferongevallen. Ook vorig jaar en dit jaar waren er nog meerdere (zeer) ernstige ongelukken op de N9.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]