Ga naar Content

Niets om trots op te zijn: N9 in top 10 meeste ongelukken

De N9, het wegdeel tussen knooppunt Kooimeer bij Alkmaar en De Kooy bij Den Helder staat in de top tien van N-wegen met de meeste ongelukken. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Sweco in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. "Maar alleen kijken naar ongevallen, zegt niet zoveel", stelt Hans Drolenga van Sweco.

Herdenkingsplek dodelijk ongeluk N9 bij Bergen - Foto: NH Nieuws/ Tom Jurriaans

Met vijf dodelijke ongelukken en 84 slachtofferongevallen tussen 2017 en 2021 behaalt de N9 de 9e plek in de lijst van wegen met de meeste ongevallen. De weg wordt dan weer niet genoemd in de top 10-lijst die zich richt op de ongevalsdichtheid, wat staat voor het aantal ongevallen per kilometer weglengte.

"De ene weg is 50 km lang en de andere maar twee. Hoe langer en drukker, hoe groter de kans op een ongeval", legt Hans Drolenga, adviseur Veilige Mobiliteit bij Sweco, uit aan mediapartner Duinstreek Centraal.

Toch vindt Drolenga dat de onveiligheid van N-wegen moeten worden aangepakt. "Het is belangrijk te beseffen dat ruim 22 procent van de verkeersongelukken zich op N-wegen bevinden. Terwijl N-wegen slechts vijf procent van het wegennet omvatten."

Tekst gaat verder.

Foto: Beeld: VLN Nieuws - Sam de Joode

Hoewel het onderzoek zich niet richt op oplossingen, noemt Drolenga wel een aantal maatregelen die de verkeersveiligheid op de N-wegen kunnen verbeteren.

"In algemene zin geldt dat N-wegen vaak wegen zijn zonder fysieke rijbaanscheiding. Denk aan een vangrail of iets wat wegen van elkaar scheidt. Dit kost ruimte en geld, maar daarmee voorkom je een frontale aanrijding."

Geen bomen, maar vangrails

Daarnaast staan op veel N-wegen bomen langs de rand van de weg. "Om de zogenoemde bermveiligheid te verbeteren kun je die bomen weghalen, zodat er geen auto meer tegenaan kan botsen."

Ook na 2021 is het daar nog regelmatig flink misgegaan. In mei 2022 raakten drie mensen gewond na een heftige botsing op de N9 bij Burgerbrug. In oktober 2022 knalde een touringcar op een auto. Toen overleed een 20-jarige IJmuidenaar en raakte de chauffeur van de touringcar zwaargewond.

In maart 2023 overleed een 31-jarige man uit Den Haag na een botsing tussen een auto en een tankwagen bij Schagerbrug. In augustus 2022 raakten twee vrouwen zwaargewond na een crash bij Schoorl. 

Lees ook